Známe plány Škody na roky dopředu. I to, jak bude vypadat octavia po modernizaci příští jaro

Radek Pecák Tomáš Kunc Radek Pecák, Tomáš Kunc
13. 6. 2016 11:00
Zatímco letošní rok je pro mladoboleslavskou automobilku z hlediska uvádění nových modelů poměrně klidný, příští rok nastane téměř smršť. Musí se také připravit na éru elektrifikace.
Rozdělené světlomety, které chystá Škoda pro Octavii, používal dříve například Mercedes u své řady E.
Rozdělené světlomety, které chystá Škoda pro Octavii, používal dříve například Mercedes u své řady E. | Foto: Tomáš Kunc

Všechny verze Škody Octavia, tedy i sportovní RS či poloterénní Scout, dostanou po představení na jarním autosalonu v Ženevě pozměněný vzhled. Nejmarkantnější změnou, jak u karosářské verze liftback, tak i kombi, budou dělené přední světlomety. Měly by vypadat jako na titulním obrázku. 

"Zjednodušeně se to dá popsat tak, že pruh, který je dosud mezi světlometem a maskou chladiče, odtud zmizí a přesune se mezi jednotlivé moduly světlometu. Naopak tento díl se opticky napojí na masku chladiče," sdělil deníku Aktuálně.cz dobře informovaný zdroj. Vůz již mohli kromě zodpovědných pracovníků automobilky vidět také dealeři značky, kteří se účastnili konference pořádané společností Škoda Auto. Autu to nepochybně dodá nový náboj a octavia se navíc podstatně odliší od podobně řešené přídě levnějšího modelu rapid.

Této premiéře octavie bude ještě na přelomu ledna a února předcházet uvedení na trh zcela nového modelu Kodiaq. Toto středně velké (ale na poměry Škodovky velké) SUV se poprvé fyzicky představí veřejnosti v září na slavnostní premiéře v Berlíně, následovat bude výstavní premiéra na autosalonu v Paříži o pár týdnů později a na sklonku roku také novinářské jízdní testy.

Na dalším následujícím velkém evropském autosalonu, jehož místem konání bude v září roku 2017 Frankfurt, se ukáže nová generace SUV Yeti. Současná první verze je ve výrobě již od roku 2009, oproti běžnému sedmiletému cyklu škodovek tak bude o rok přesluhovat.

Do jarních a letních měsíců se mezi premiéry octavie a yetiho musí vtěsnat uvedení ještě dvou dalších modernizovaných modelů - konkrétně v Bratislavě vyráběného citiga a obou karosářských verzí rapidu.

Zatímco u citiga se příliš velké změny vzhledu nedají očekávat, o čemž svědčí nedávno uskutečněný facelift koncernového sourozence Volkswagen Up!, a spíše se upraví skladba motorů, u rapidu už to bude zásadnější. Lidé ze Škody hovoří o nutnosti upravit tento vůz tak, aby byl více sexy.

Testy a ceníky aktuálně prodávaných škodovek

Podrobné nezávislé recenze  aktuálně prodávaných modelů Škoda na českém trhu i jejich ceníky naleznete zde. Nechybí ani možnosti porovnání s konkurencí.

2018 bude rokem jedné velmi očekávané premiéry Škody. Představí se totiž druhá karosářská verze modelu Kodiaq. Jak se stává již téměř pravidlem, bude mít záď tvarovanou ve stylu kupé. Jisté je, že se tento model bude nabízet v Číně, nasazení na evropské trhy zatím nebylo potvrzeno. Tentýž letopočet bude zapsán u zrodu prvního hybridního vozu v dějinách Škody. Elektromotor spojený s bateriemi, které bude možné dobíjet ze zásuvkami, zajistí bezemisní jízdu na více než padesát kilometrů, případně bude při akceleraci pomáhat klasickému spalovacímu agregátu.

Rok 2019 přinese kromě faceliftů fabie a superbu také první elektromobil s logem Škoda. "Nevyvíjíme žádný speciální elektrický model. Tento pohon bude implantován do některého z vozů, které se nachází v našem portfoliu," sdělil dobře informovaný zdroj. 

 

Právě se děje

Další zprávy