Značka Saab je zachráněna. Nová auta budou elektrická

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
13. 6. 2012 14:30
Výrobní pásy ve švédské továrně stojí již od loňského dubna
Elektrické Saaby budou mít zřejmě menší rozměry.
Elektrické Saaby budou mít zřejmě menší rozměry. | Foto: Saab

Stockholm - Poměrně překvapivé je jméno kupce majetku zkrachovalé švédské automobilky Saab. Koupila ho nakonec čínsko-švédská investiční skupina National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Ta bude v hlavním závodě Saabu v Trollhättanu vyrábět elektrické vozy, oznámil konkurzní správce Saabu.

Částka, za kterou skupina Saab koupila, zveřejněna nebyla.

"Firma zahájí nové aktivity v Trollhättanu, kde budou veškeré práce ve vývoji a výrobě zaměřeny na elektrické automobily," uvedl správce.

Zpráva je o to překvapivější, že v současné době řada předních automobilek, zejména ty z Německa, své dříve zveřejněné plány ohledně výroby elektrických aut reviduje a odkládá na pozdější období.  

Původní uchazeč odejde s prázdnou

Podle švédských médií porazila NEVS v soutěži o majetek Saabu čínskou automobilku Zhejiang Youngman Lotus Automobile, která se předtím o Saab zajímala. Šéfem a hlavním vlastníkem NEVS je čínský podnikatel se švédským občanstvím Kai Johan Jiang. Jeho National Modern Energy Holdings se sídlem v Hongkongu má ve skupině 51 procent.

Zbylých 49 procent vlastní japonská investiční firma Sun Investment, která se zaměřuje na ekologické technologie. Předsedou správní rady NEVS je bývalý šéf klíčové divize švédského výrobce nákladních vozů Volvo.

Firma dluží 38 miliard Kč

Švédský soud vyhlásil bankrot Saabu koncem loňského roku a firma po sobě zanechala dluh asi 13 miliard švédských korun (asi 38 miliard Kč). Automobilka již loni v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

V galerii vlevo si prohlédněte minulé modely Saabu

Saab, který začal vyrábět automobily po druhé světové válce, vykazoval minulých 20 let téměř nepřetržité ztráty. Předloni jej od amerického koncernu General Motors koupila nizozemská společnost Spyker, později přejmenovaná na Swedish Automobile, za 400 milionů dolarů (dnešních 8,2 miliardy Kč). Loni v říjnu se Swedish Automobile předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile, dohoda ale kvůli řadě překážek zkrachovala.

Saab má v Česku velmi dobrou pověst. Tyto automobily ještě v době socialismu vlastnila řada známých osobností.

--------------------------------------------------------------------------------

Jste milovníky vozů Saab?

 

Právě se děje

Další zprávy