Změny pro řidiče: Přečtěte si, co vás letos čeká

Radek Pecák Radek Pecák
6. 1. 2013 19:53
Za necelé dva týdny skončí možnost vymlouvat se po spáchání přestupku na osobu blízkou
Foto: MD

S posledním dnem roku 2013 skončí zároveň poslední etapa povinné výměny řidičských průkazů. Po tomto datu už budou muset mít všichni řidiči ve svých peněženkách či taštičkách na doklady pouze plastovou kartičku velikosti platební karty s logem Evropské unie v levém horním rohu.

Poslední rok na výměnu starého řidičáku tak mají ti, kteří vlastní průkaz vydaný v době mezi 1. lednem 2001 a 30. dubnem 2004.

Po dvouleté přestávce (řidičské průkazy vydávané v období 1994- 2000 se měnily do konce roku 2010) tak opět tisícovky řidičů musí zamířit na příslušná pracoviště obecního úřadu s rozšířenou působností a vzít si s sebou žádost, občanský průkaz, starý řidičský průkaz a fotografii.

Za vydání nového řidičského průkazu v běžné dvacetidenní lhůtě se neplatí nic, za urychlené vyřízení žádosti do pěti dnů je stanoven poplatek 500 korun.

Řidiči osobáků získávají oprávnění i na větší skútry

Je otázka, zda alespoň v létě více řidičů ve městech přesedne zpoza volantů ze čtyř pětin neobsazených aut za řídítka skútrů, nicméně změna v legislativě tomu může nahrávat.

Až dosud mohli majitelé řidičského oprávnění na osobní, nákladní a jiná vozidla současně beztrestně řídit i nejmenší motorky se zdvihovým objemem válců jen do 50 cm3. To se od ledna 2013 mění.

Nově bude moci například majitel řidičského oprávnění skupiny B (automobil do hmotnosti 3,5 tuny) řídit rovněž skútr s motorem 125 cm3, aniž by vlastnil oprávnění na jakýkoli typ motocyklu.

Jediným omezením je výkon motoru do 11 kW a automatická převodovka.

Řidiči čtyř- a vícekolových vozidel získají možnost jezdit i na silnějším skútru.
Řidiči čtyř- a vícekolových vozidel získají možnost jezdit i na silnějším skútru. | Foto: Honda

Stop. Zepředu i zezadu

Od prvního dne nového roku také vstupuje v platnost povolení celníků zastavovat z jedoucího vozidla jiná vozidla pomocí rozsvíceného nápisu Stop. A to jak zepředu, tak i zezadu. Dosud tak mohli činit pouze příslušníci Policie ČR a také strážníci městských a obecních policií.

Více na pozoru by se tak měli mít řidiči, kteří nemají platný dálniční kupón. Připomínáme proto, že loňská dálniční známka platí ještě do 31. ledna, pak je nutno mít vylepenu novou. Stojí stejně jako vloni, tedy 1500 korun.

Pozor na výživné

Od ledna by si také měli více ohlídat svoji povinnost platit ti, kteří dluží výživné na nezletilé dítě. Neplatiče alimentů je totiž možno od začátku roku 2013 postihovat také exekucí ve formě odebrání řidičského oprávnění.

"Exekuci pozastavením řidičského oprávnění bude možné nařídit pouze v případě, bude-li vymáháno dlužné výživné na nezletilé dítě. Dnem doručení exekučního příkazu povinnému se povinnému pozastavuje řidičské oprávnění. Po dobu pozastavení nesmí řídit motorová vozidla," uvádí novelizovaný zákon o silničním provozu.

Tato forma exekuce se ovšem netýká profesionálních řidičů a také těch, kteří prokážou, že řidičský průkaz je pro ně nezbytný, aby mohli uspokojovat základní životní potřeby své i těch osob, k nimž mají vyživovací povinnost.

Konec výmluv na osobu blízkou

Další změna vstoupí v platnost až 19. ledna. V ten den definitivně skončí pro ty, kteří spáchali přestupek a nechtěli zaplatit pokutu a navíc ještě přijít o body, možnost použít při předvolání institut osoby blízké.

Celníci vás nyní mohou zastavit i za jízdy.
Celníci vás nyní mohou zastavit i za jízdy. | Foto: Wikipedia

Ještě do 18. ledna lze přijít a při podání vysvětlení říci, že jsme v daný okamžik neřídili nepovolenou rychlostí nebo neparkovali na nesprávném místě my, ale osoba, k níž máme blízký vztah. Tou tajemnou osobou blízkou tedy mohl být bratr, sestra, manželka, strýček, tatínek, ale i milenka a možná dokonce třeba oblíbený zpěvák či sportovec.

Od 19. ledna dostane majitel vozidla (pokud se ho z registru vozidel podaří dohledat, což v posledních měsících nebylo právě pravidlem) dvě možnosti. Buď uvede okamžitě, kdo auto v době přestupku řídil (pakliže tím řidičem nebyl on sám), následné vyřizování už bude na tomto pachateli. Nebo to odmítne a nově bude muset - jako majitel vozu - zaplatit pokutu až deset tisíc korun, nicméně nepřijde o body.

Protože zákon ale, jak je to v našich končinách poměrně obvyklé, není naprosto dokonalý, poskytuje ještě další možnost. V jejím důsledku pak nakonec nebude za přestupek postižen vůbec nikdo. Otrlí tento postup vyřizování přestupku nazývají trefně "institut osoby vzdálené".

Jednoduše se příslušnému policistovi sdělí, že v daný okamžik vozidlo řídil člověk, jehož totožnost je nám známa, ale byl to obyvatel Austrálie či jiné podobně vzdálené země, který byl v danou dobu u nás na návštěvě a kterému jsme vozidlo půjčili. Policie musí postupovat stejně jako v případě běžného Čecha, tedy pokusit se ho předvolat na služebnu k podání vysvětlení. Že je to prakticky neuskutečnitelné, asi netřeba dodávat.

Fotogalerie: Podívejte se na nová auta roku 2013

 

Právě se děje

Další zprávy