Změny pro majitele aut: Bez zelené známky a pozor na převody

Radek Pecák Radek Pecák
11. 1. 2015 15:45
Ministerstvo dopravy chce prosadit, aby už od podzimu byli chodci mimo obec povinně označeni reflexní páskou či podobnými prvky.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Zatímco pro řidiče nepřinesl Nový rok výraznější změny v pravidlech silničního provozu v Česku, majitele aut čekají administrativní novinky.

Pokud lidé prodávali či kupovali ojetý vůz, museli dosud podstupovat docela solidní anabázi: Nejprve musel prodávající zajít za příslušnými úředníky v místě svého bydliště a tam vůz odhlásit z evidence. Následně, ve lhůtě deseti dnů, měl kupující povinnost dostavit se na úřad tam, kde bydlí on.

Od letošního ledna je změna provozovatele auta v registru jednodušší. Lze ji vyřídit na úřadě, který je místně příslušný z pohledu prodávajícího. Dva úkony se tedy sloučily v jeden. Formulář je už nyní ke stažení na www.mdcr.cz nebo na webech samospráv.

Na úřad mohou prodávající i kupující přijít společně, nebo jen jeden z nich – pak ale musí mít plnou moc s úředně ověřeným podpisem od nepřítomného účastníka transakce.

Pozor na vyřazení

Novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která je účinná od ledna, se dotýká vozidel i v takzvaném polopřevodu – tedy pokud jej původní vlastník odhlásil z provozu, ale nový jej zatím nepřihlásil. Pokud je nikdo nepřihlásí do 30. června, vozidlo administrativně zanikne a již nebude moci vyjet na veřejnou komunikaci.

O něco delší lhůtu – do konce letošního roku – mají ti, kteří vlastní vozidlo dočasně vyřazené v provozu, tedy v takzvaném depozitu. Takoví vlastníci se musí dostavit na úřad a sdělit, kde se vozidlo nachází a jaké bude mít dále využití. Pokud termín zmeškají, vozidlo administrativně zanikne.

Problémy mohou mít i některé menší autobazary. Obchodníci s ojetými auty totiž budou povinni všechna vozidla převádět na sebe, navíc musí platit ověření plných mocí. Součástí celého procesu převodu také bude evidence stavu vozidla, počet najetých kilometrů a informace o dalším uskutečněném prodeji vozidla.

Už bez zelené známky

Drobou změnu zaznamenají řidiči, kteří přijedou na prohlídku do stanice technické kontroly. Technici už jim po úspěšném absolvování kontroly emisí nevydají novou zelenou známku, která se lepila se na registrační značku. Smyslem změny je úspora peněz.

Majitelé aut však mají nadále povinnost absolvovat obě prohlídky – nejprve tedy s vozem projít měřením emisí, a pokud je vše v pořádku, následně podstoupit i kontrolu technického stavu.

Nová vozidla tak mohou mít na značkách pouze červenou známku. Majitelům vozidel, kteří kontroly absolvovali dříve, ale ministerstvo dopravy nedoporučuje staré zelené známky strhávat. Mohli by tím poškodit ostatní znaky registrační značky.

Reflexně označení chodci

Další změny jsou teprve v jednání. Ministerstvo dopravy chce prosadit, aby už od podzimu byli chodci mimo obec povinně označeni reflexní páskou či podobnými prvky. Má tak skončit noční můra mnohých motoristů, kteří se obávají, že se před nimi náhle v zatáčce zjeví lidská postava v tmavém oblečení, které se pak již nedokážou vyhnout.

"Povinnost užít reflexní prvky za snížené viditelnosti tam, kde je absence veřejného osvětlení a zároveň chodníků, by měla začít platit ve druhé polovině roku 2015," říká mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neuser. Stačit má jakýkoliv reflexní prvek v podobě pásku či třeba viditelně umístěné reflexní klíčenky. Nikdo prý nebude chodce nutit, aby si oblékali reflexní vesty.

Sněmovna ale tuto novinku zatím neschválila.

Rychlostní silnice a autoškoly

Další změna má platit až od roku 2016. Část dosavadních čtyřpruhových silnic první třídy změní v rychlostní silnice, kde bude platit maximální rychlost 110 kilometrů v hodině. Většina dosavadních silnic pro motorová vozidla pak bude označena jako klasické dálnice.

Ministerstvo pracuje také na novém zákoně o autoškolství. Díky němu by měli z autoškol vycházet absolventi lépe připravení než dosud. Novinkou má být třeba také řidičské oprávnění pouze "na zkoušku". "V tuto chvíli stále pracujeme na návrhu věcného záměru zákona,“ říká bez bližších termínů mluvčí ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy