Změna v žebříčku slovenských automobilek. Číslo 1 je VW

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
4. 9. 2012 8:51
Podíl vozů SUV na celkové výrobě je stále přes padesát procent
Ve VW Bratislava vyrábějí i nejmenší model Škody.
Ve VW Bratislava vyrábějí i nejmenší model Škody. | Foto: Radek Pecák

Největší slovenskou automobilkou už není žilinský závod značky KIA. Výrobcem aut číslo jedna na Slovensku se letos v prvním pololetí stal bratislavský závod Volkswagenu.

V této továrně se kromě Volkswagenu Touareg, Audi Q7 a vybavených karosérií Porsche Cayenne vyrábějí i minivozy Škoda Citigo, Seat Mii a VW UP. Vozy typu SUV mají zatím na celkové výrobě lehce nadpoloviční podíl.

Bratislavský Volkswagen v prvních šesti měsících letošního roku prudce zvýšil výrobu i tržby. Za toto období vyrobil jen o tisícovku vozů méně než za celý loňský rok. Tehdy byla produkce 210 441 aut.

Výroba poroste i v dalších letech

Tržby letos podle oznámení firmy stouply o 43 procent na 3,44 miliardy eur (85,6 miliardy Kč). Daří se tak plnit plán, který stanovuje pro letošní rok přibližně zdvojnásobení loňské produkce. Růst se nemá zastavit ani pak. Do roku 2016 zde Volkswagen proinvestuje 1,5 miliardy eur.

Kromě Volkswagenu a továrny KIA, která také zvýšila výrobu v letošním prvním pololetí na více než 149 000 automobilů (meziroční nárůst o zhruba deset procent), je na Slovensku ještě třetí automobilový závod. Je jím trnavská továrna PSA Peugeot - Citroën.

 

Právě se děje

Další zprávy