Živě z ženevského autosalonu. Jarní přehlídka automobilových novinek právě startuje

Přenos skončil
Celkem 120 vozů zažívajících světovou nebo evropskou premiéru je letos k vidění v halách ženevského výstaviště Palexpo. Mezi nimi je například koncept Škoda Vision S, kterým chce dát značka světu na vědomí, jaký bude již na konci roku její první sedmimístný sportovně-užitkový vůz. Na místě máme dva zpravodaje a dění jsme během prvního novinářského dne sledovali online.
Slečna postávající u škodováckého konceptu Vision S je fotografována velmi často
Slečna postávající u škodováckého konceptu Vision S je fotografována velmi často | Foto: Ondřej Běhal
Přenos skončil
17:59

V Česku bude o nové SUV Maserati Levante velký zájem. "V tuto chvíli již evidujeme desítky objednávek," uvedl David Kopal - ředitel marketingu firmy Scuderia Praha, která je oficiálním dovozcem. Dokonce si prý ani není jistý, zda budou moci všechny zájemce uspokojit ještě během letošního roku. Auta pro zákazníky se začnou v Turíně vyrábět již za několik týdnů.

17:50

Fiat bude nabízet svůj model 124 Spider také ve verzi Abarth. V takovém případě bude z benzínové čtrnáctistovky možné vytěžit 172 koní a maximální rychlost 230 kilometrů v hodině. V takovém případě už si asi nikdo nebude stěžovat na to, že auto technicky vychází z nejnovější Mazdy MX-5.

Foto: Jiří Kaloč
17:41

Objem zavazadlového prostoru nového Renaultu Scénic (jde o základní, nikoli prodlouženou verzi) bude mít velmi solidní objem 572 litrů. V interiéru jsou pak úložné prostory, které pojmou dalších 63 litrů věcí. Zajímavostí je nasazení obřích - dvacetipalcových kol.

17:38

Mezi modely luxusní francouzské značky DS se asi objeví i supersportovní model s elektrickým pohonem. Naznačují to informace o připraveném elektromotoru s výkonem 402 koňských sil a točivým momentem až 516 Nm. To by mělo postačit na akceleraci vozu z nuly na stovku během 4,5 s. Kapacita baterií pak má vydržet na 360 km. 

17:29

Infiniti, což je luxusní divize aliance Nissan-Renault, na českém trhu končí. Je to možná škoda, zejména když se podíváte na ženevskou novinku v podobě kupé Q60. Elegantní dvoudveřový automobil s pohonem zadních kol, který se představil poprvé na autosalonu v Detroitu.

Foto: Infiniti
17:22

Toyota C-HR má linie, které jí dávají nezaměnitelný výraz. Jde o malé SUV, které bude mít pohon buď předních nebo všech kol. Mezi pohonnými jednotkami se ocitne i hybridní soustrojí.

Foto: Jiří Kaloč
17:09

Fiat rozhodně nezapomněl dělat pohledná auta. Kombík odvozený od sedanu Fiat Tipo má opravdu elegantně řešenou záď. V ní je kufr o objemu 500 litrů.

Foto: Jiří Kaloč
17:02

Crossover C4 Cactus se v Ženevě představil ve své další podobě jako plážový čtyřmístný kabrilet E-Mehari. Jak název napovídá, jedná se o elektromobil, jménem pak navazuje na slavný „plastový“ teréňák, který si, mimo jiné, zahrál mnoho rolí ve slavných francouzských komediích. Novodobý vůz bude elektromotor o výkonu 68 koní a maximální rychlost 110 km/h. S akumulátorem o kapacitě 30 kWh ujede okolo 200 km a na trh by se měl dostat v příštím roce.

Foto: Jiří Kaloč
16:50

Po třech letech výroby přichází Peugeot s faceliftem svého modelu 2008. Má novou přední masku, šiřší blatníky a ochranné prvky na karosérii. Novým stupněm výbavy bude GT Line.   

Foto: Reuters
16:41

Některé tiskové konference mají trochu nezvyklý průběh. U Fordu při prezentaci modelů luxusně zaměřené linie Vignale zapěli zaměstnanci této americké automobilky.

Foto: Reuters
16:33

Kia u druhé generace modelu Optima poprvé nabídne kombík s označením SW, který chce konkurovat Škodě Superb nebo VW Passat. Pohánět ho bude nejen tradiční naftový motor 1.7 CRDi, ale ve sportovně laděné verzi GT i dvoulitrový benzinový turbomotor o výkonu 245 koní. Kia Optima SW přijede do Česka v druhé polovině roku.

Foto: Ondřej Běhal
16:27

První SUV exkluzivní italské značky odhalilo svá tajemství již před Ženevou, naplno to ovšem rozbalilo až tady. Zadní částí tohle obří maserati trochu připomíná Infiniti EX37, příď s logem trojzubce samozřejmě potvrzuje firemní příslušnost. Pojetí interiéru modelu Levante vychází z modelů Ghibli a Quattroporte, pod kapotou budou tři třílitrové šestiválcové pohonné jednotky. Jejich výkon od 275 do 430 koní bude posílat na všechny čtyři kola osmistupňová samočinná převodovka. Nejslabší motor bude spalovat naftu, zbylé dva motory benzín.

Foto: Reuters
16:16

Korejský SsangYong se nechce vzdát evropského trhu. Přes dosavadní neúspěch doufá, že mu pomůže nové SUV Tivoli XLV, které míří do výroby. „Auto půjde do prodeje v Evropě a ve zbytku světa už během května letošního roku. Předpokládáme, že naše roční prodeje se díky tomuto modelu zvednou až na 100 tisíc kusů,“ předpovídá loni zvolený šéf značky Choi Johng-sik. To by znamenalo pro automobilku známou hlavně díky vozům s nevzhledným designem obrovský úspěch. Loni udala jen 64 tisíc vozů. Tivoli vypadá ale mnohem lépe než její dosavadní modely.

Foto: SsangYong
16:10

Jihokorejská automobilka Kia Motors, která vyrábí vozy i v Žilině na Slovensku, plánuje do roku 2020 snížit průměrnou spotřebu paliva u své modelové flotily o 25 procent proti roku 2014. Oznámili to zástupci firmy na ženevském autosalonu.

16:04

Francouzská firma Lazareth, která vyrábí otevřené stroje pro nadšence, se prezentuje modelem, který pohání osmiválec od Maserati s výkonem 375 koní.

Foto: Ondřej Běhal
15:58

Trend letošního ženevského autosalonu: V zákulisí se sice hodně mluví o elektromobilech a digitálních autech, ale haly jsou plné sportovních aut s dvanáctiválcovými motory.

15:51

Škoda některé svoje "exponáty" v průběhu dne obměňuje. Nová limitovaná série "Black and White" slavila u fotografů velký úspěch.

Foto: Ondřej Běhal
15:43

BMW představilo nejvýkonnější verzi své největší limuzíny - nové řady 7. Všechna čtyři kola prodloužené verze s označením M760Li xDrive pohání dvanáctiválec s výkonem 600 koní. Sprintuje z místa na stovku za necelé čtyři vteřiny. V popředí první prodloužená verze sedmičkové řady z konce osmdesátých let.

Foto: Ondřej Běhal
15:36

Aston Martin ukazuje svou novou vlajkovou loď. Super GT nazvané DB11 je prvním vozem, který vznikl díky spolupráci s Mercedesem, využívá zejména jeho elektroniku. Automobilka se ale drží svých vlastních řešení, jako je hliníkové šasi nebo benzinový dvanáctiválec. Ten má výkon 600 koní. „Tohle je jeden z nejdůležitějších vozů ve 103 let trvající historii automobilky, který znovu posune Aston Martin na přední místa mezi luxusními značkami,“ řekl šéf Astonu Andy Palmer.

Foto: Aston Martin
15:28

Nový Renault Mégane Scénic spolkne kvádr o rozměrech 100 x 87 x 64,5 cm. Zadní sedadla se sklápějí díky ovládání z dotykového displeje. V Ženevě je k vidění jen krátká verze, prodlouženou variantu Grand ukáže Renault později. Krátký Scénic přivítáme v Česku koncem roku.

Foto: Ondřej Běhal
15:21

Stánek Peugeotu zdobí mimo jiné vítězný vůz letošní Rallye Dakar. Nese sice označení 2008 stejně jako modernizované malé SUV, ale proti němu vypadá jako Godzilla vedle myšáka Mickeyho.

Foto: Ondřej Běhal
15:14

Z informací, které se nám v Ženevě podařilo získat od představitelů značky Škoda vyplývá, že příští rok pro ni bude hodně náročný. Představí se modernizované provedení současných modelů Octavia, Rapid a Citigo, nová generace dosud jediného modelu Yeti a zejména v Číně druhá karosářská varianta velkého SUV. Má mít boční siluetu kupé.

15:09

Mercedes odhalil jednu ze svých letošních hlavních novinek až tady na autosalonu v Ženevě. Kabriolet od třídy C má elektricky stahovanou plátěnou střechu a foukání teplého vzduchu na krk. Když budete mezi prvními kupci, stihnete s ním ještě letošní letní dovolenou.

Foto: Ondřej Běhal
15:01

Nový Renault Mégane Grandtour bude konkurovat Škodě Octavia Combi. Na český trh přijede koncem letošního roku. Renault tvrdí, že nabídne nejmladší modelovou řadu ze všech značek.

Foto: Ondřej Běhal
14:55

Na stánku Lamborghini se objektivy fotoaparátů více než k novému modelu Centenario stáčely k této slečně.

Foto: Ondřej Běhal
14:48

Jedním z fenoménů letošního autosalonu v Ženevě je virtuální realita. Na stánku značky Hyundai se můžete virtuálně projet ve speciálu WRC. Spoustě lidem bylo z virtuální jízdy reálně zle.

Foto: Ondřej Běhal
14:41

Značce Ferrari se opravdu daří. Prodej loni  zvýšila o šest procent na 7664 aut a letos má v plánu uspokojit 7900 zákazníků. Čistý zisk automobilky stoupl ještě výrazněji. Díky nárůstu o devět procent dosáhl úrovně 290 milionů eur (7,8 miliardy Kč), zaznělo při prezentaci modelu GTC 4 Lusso.

14:27

Další výrok šéfdesignéra Škody Jozefa Kabaně potěší ty, kterým úplně nevyhovuje způsob ovládání většiny komfortních a asistenčních systémů ve voze pomocí dotykových displejů. "Škoda zatím nepůjde cestou pouze dotykových displejů bez ovládacích tlačítek. Zatím preferujeme kombinaci obou prvků," prozradil na stánku automobilky. 

14:21

Jeden z nejpodivnějších koncepčních vozů vystavuje Toyota. Vůz se jménem Kikai v lecčems připomíná vozítko Velorex, byť má čtyři kola. Interiér je třímístný, většina mechanických součástí je odhalena. V tiskové zprávě lze najít jednu zajímavou technickou informaci. Autíčko je hybridem, ovšem jeho součástí není už dosud používaný spalovací motor s objemem 1,8 litru, nýbrž jen 1,5 litru.

Foto: Toyota
14:10

Automobilka Volvo už zná ceny nového luxusního sedanu a kombi vyšší střední třídy S90 a V90. „Sedan se na našem trhu bude prodávat od 1 039 400 korun, kombi vyjde na 1 106 400 korun. Ceny jsou včetně DPH,“ potvrdila Aktuálně.cz mluvčí českého zastoupení švédské značky Petra Doležalová.

14:03

Připravovaná čistě elektrická verze vozu Hyundai Ioniq má výkon 120 koní a nabízí dojezd 250 kilometrů. Tento elektromobil přijde na trh krátce po letošním uvedení hybridní verze. Jako poslední se v nabídce objeví varianta plug-in hybrid, tedy s možností externího nabíjení baterií.  

13:58

Přepychový roadster Alfa Romeo Disco Volante Spyder Touring aspiruje na nejkrásnější sportovní automobil letošní výstavy. Postavila ho tradiční italská karosářská firma. Jako základ byla použita Alfa Romeo 8C. Auto odkazuje designem na tradiční italské sportovní vozy, ale je oděný do moderního kabátku. Firma Touring je schopna postavit na zakázku model komukoliv, kdo jí dodá Alfu Romeo 8C a patřičný nespecifikovaný obnos peněz. Přestavba zabere půl roku.

Foto: Alfa Romeo
13:51

Možná nejfuturističtější exponát představuje v Ženevě pneumatikářská firma Goodyear. Koncepční pneumatika Eagle 360 je vlastně koule, která bude s vozem propojena pomocí magnetické levitace. Více o této záležitosti napíšeme zítra.

Foto: Goodyear
13:39

Suzuki Baleno už se ukázalo ve Frankfurtu, ale na českém trhu se zatím neprodává. Pětidveřový hatchback by k nám měl přijet v létě.

Foto: Ondřej Běhal
13:32

Také Nissan dělá pokroky ve vývoji vozů schopných jízdy bez řidiče. První fáze technologie autonomní jízdy umožní omlazenému Nissanu Qashqai autonomní jízdu v jednom pruhu v hustém dálničním provozu. Stane se tak příští rok.

13:24

Výrobce sportovních vozů Arash Motor Company není v automobilovém světě nejznámější značkou. V Ženevě ale zatím vede v hitparádě nejhezčích modelek. Tahle blondýnka je místní rodačka od ženevského jezera.

Foto: Ondřej Běhal
13:15

Mazda má v Ženevě stylové občerstvení v podobě jablka s logem značky. A také koncept znovuvzkříšení sportovního vozu s rotačním motorem Wankel.

Foto: Ondřej Běhal
13:09

Jedním z nejobletovanějších exponátů výstavy je nový kombík od Ferrari složitě pojmenovaný GTC4Lusso. Dvanáct válců, 690 koní, maximální rychlost 335 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h během 3,4 s - to jsou některé z jeho parametrů.

Foto: Ondřej Běhal
12:59

Návrhu a vývoji podvozku Toyoty C-HR, která je jednou z hlavních novinek na stánku největší světové automobilky se plně věnoval hlavní konstruktér značky Hirojuki Koba. Před začátkem prací studoval evropské silnice a styl zdejších řidičů. Dal se pak slyšet: „Například jsem zaznamenal, že Evropané vyznávají mnohem plynulejší styl jízdy, který vychází z pozornějšího sledování okolní dopravy,“ komentuje Hirojuki Koba a pokračuje: „Vyhýbají se překážkám jednoduše tím, že upraví svoji jízdní dráhu a rychlost, přičemž se s ohledem na hospodárný jízdní styl snaží vůbec nezastavovat. Jinde ve světě řidiči často dávají přednost tomu, že zastaví." Proto se pak inženýři zaměřili na přesnost řízení.

12:43

Desítky premiér již proběhly, další desítky aut ale ještě trpělivě čekají na svůj okamžik slávy pod plachtami...

Foto: Reuters
12:38

Koncern Toyota začne nabízet sériově vyráběná auta poháněná vodíkovými články v roce 2020. Jako první si je budou moci vyzkoušet zákazníci luxusní divize Lexus. 

12:32

Subaru chystá novou generaci svého crossoveru XV. Zatím ji předvádí jen jako koncept na svém stánku. Auto ukazuje hlavně nápadnou záď a zajímavé barevné kombinace. Koncept karoserie Japonci nazývají Dynamic X Solid a měl by se objevit nejen u modelu XV, ale i u následujících vozů. V sériové verzi bude samozřejmostí pohon všech kol. Víc detailů ale automobilka neodhaluje.

Foto: Subaru
12:20

Škoda nebude v budoucnosti omezovat počet svých modelů, právě naopak. Podle šéfdesignéra Jozefa Kabaně se připravují následovníci současných generací vozů Rapid i Citigo. Právě o něm se dlouho mluvilo jako o kandidátovi na stažení z nabídky. Nové Citigo má dostat zásadně jiný vzhled, tak aby zapadlo do rodiny Škoda.

12:06

Pro ty, kteří nejsou zrovna odborníci na historii motoristického sportu dodáváme, že nový nejrychlejší automobil planety vyráběný značkou Bugatti ponese jméno po legendárním závodníkovi z Monaka Luisi Chironovi. 

12:02

Nejmenší Volkswagen vyráběný v Bratislavě prodělal první facelift, v jehož rámci dostal nové světlomety, nárazníky, modernější multimediální systém a poprvé také přeplňovaný motor. Zážehový tříválec 1,0 litru o výkonu 81 kW poskytne prckovi lepší dynamiku, než jakou měl ve své době Golf GTI první generace.

Foto: Jiří Kaloč
11:53

Displeje ve studii Vision S mají řadu zajímavých funkcí, které se dosud ve škodovkách nepoužívají. Kupříkladu máma na předním sedadle spolujezdce může vést videokonferenci se svými dětmi na sedadlech ve třetí řadě.

Foto: Aktuálně.cz
11:45

Šéfdesignér Škoda Jozef Kabaň: "Facelift minivozu Citigo proběhne ve dvou etapách. Nejprve přijde jen drobné osvěžení, až pak výraznější změna," sdělil v první den autosalonu.

11:41

Luxusní značka koncernu PSA dokončila svůj inovační cyklus. Po loňské modernizaci modelů DS5 a DS4, u nichž především zmizelo logo Citroënu, se dočkal i nejmenší a nejstarší DS3. Ten kromě nové masky dostal i nové světlomety LED. Zákazníci dostanou neobyčejně širokou možnost individualizace. Konkrétně má být k dispozici například 78 barevných kombinací karoserie.

Foto: Jiří Kaloč
11:31

Nové SUV Maserati dostalo jméno Levante. Takto se označuje vítr, který vane od jihu směrem na sever. Označení vozů podle větru je velmi časté. Používá ho například Volkswagen. 

11:07

Ferruccio Lamborghini by se letos v dubnu dožil sta let. Na oslavu si připravila automobilka nesoucí jeho jméno unikátní model nazvaný Lamborghini Centenario. „Je to supersport pro Ferruccia, muže, který stvořil výjimečnou značku a věřil, že cokoliv je možné,“ dojímal se při představení vozu odcházející šéf značky Stephan Winklemann. Auto má výkon 770 koní, stovku pokoří za 2,8 sekundy a jede maximálně 350 km/h. Vznikne jen 20 kusů, každý za 47 milionů korun bez daně. Jsou vyprodané.

Foto: Lamborghini
11:02

Opel přidává k označení svých modelů z kategorie SUV písmeno X. První na řadě je modernizovaný malý vůz Mokka. X má zdůrazňovat schopnosti automobilu na všech površích, zvláště u verzí s pohonem všech kol. Pod diktátem módy dostala Mokka nové světlomety LED vpředu i vzadu, inovované pohonné jednotky a multimediální systém IntelliLink

Foto: Jiří Kaloč
10:53

Volkswagen upřesnil informace i své novince Phideon. Jde o vůz pro čínský trh, kde bude plnit roli vlajkové lodi. Čínská firma SAIC se také podílela na vývoji. V zemi se toto auto začne prodávat ve třetím čtvrtletí. 

10:49

Korejská automobilka představila konkurenta pro Toyotu Prius a zároveň i Nissan Leaf. Automobil s názvem Ioniq má podobně tvarovanou karoserii typu liftback jako Toyota se špičkovým koeficientem odporu vzduchu cx 0,24 a zavazadlovým prostorem o objemu 750 litrů. Nabízet se bude jako hybrid, který by měl kombinovat zážehový motor 1.6 litru o výkonu 105 k s elektromotorem (43 k) a také jako čistokrevný elektromobil. Ten bude mít elektromotor o výkonu 128 k, baterii o kapacitě 28 kWh a dojezd okolo 250 km.

Foto: Hyundai
10:42

Trend elektrického pohonu se nevyhnul už ani britské automobilce Morgan. Ta předvádí elektrickou tříkolku EV3, která disponuje výkonem 62 koní. Její baterie mají kapacitu 20 kWh, což umožní dojezd přes 300 kilometrů. Ačkoliv se výkon nezdá být vysoký, auto do zásuvky vše nahrazuje svou nízkou hmotností – váží pod půl tuny. „Model EV3 je úžasnou možností pro řidiče, jak si užít tradiční hodnoty tříkolek Morgan, ale zároveň zůstat ohleduplnými vůči budoucnosti naší planety,“ pochválil si výsledek ředitel automobilky Steve Morris.

Foto: Morgan
10:30

Audi poskytlo informace o svém novém kompaktním SUV s označením Q2. Na délku měří 419 centimetrů a na výšku 151 centimetrů, což jsou rozměry odpovídající spíše městském hatchbacku. Přesto může mít vůz také trvalý pohon všech kol quattro.

Foto: Audi
10:22

1500 koňských sil se zřejmě stává v kategorii nejrychlejších supersportovních standardem. Koenigsegg Regera díky tomu akceleruje na stovku za 2,5 sekundy, na dvoustovku zrychlí během 6,6 sekundy, na třístovku se dostanete již za 10,9 sekundy a na rychlost 400 kilometrů v hodině pak do dvaceti sekund od startu.

10:16

Britský výrobce luxusních aut Bentley právě odhalil speciální novinku nazvanou Mulsanne Grand Limousine by Mulliner. Jde o unikátní model, který je prodloužený o celý metr a zvýšený o 79 milimetrů oproti standardnímu vozu. To umožňuje neobvyklé uspořádání čtyř sedadel vzadu proti sobě. „Jde o ukázku zručnosti našeho zakázkového oddělení, které díky ní předvádí sovu exkluzivní práci se zaměřením na nejmenší detaily,“ komentoval na tiskové konferenci specialitu Wolfgang Dürheimer, šéf automobilky.

Foto: Bentley
10:07

Facelift Octavie chystaný na příští rok vzhled současné generace tohoto nejdůležitějšího modelu značky Škoda hodně změní. Na setkání s novináři to prohlásil šéfdesignér automobilky Jozef Kabaň. 

10:02

Jak je u Hondy dobrým zvykem, novou generaci svého veledůležitého modelu Civic představuje nejprve jako koncept. Sériové auto se pak bude lišit jen minimálně.

Foto: Honda
9:58

I Když nové Volvo V 90 vypadá jako opravdu pořádný kus auta, stále ještě se vejde do garáže, která měří pět metrů. Přesná délka novinky je 4936 milimetrů. 

9:50

Volkswagen rozhodně nehodlá šetřit na vývoji. Kvůli přípravě nových automobilů s autonomním zřízením hodlá velmi brzy vytvořit tři nová vývojová centra skupiny. Jedno bude v Evropě, druhé v Asii a třetí v americkém státě Kalifornie. Uvedl to generální ředitel koncernu Matthias Müller.

9:43

Designéři Volkswagenu se očividně nechali inspirovat extravagantním Range Roverem Evoque Cabriolet. V Ženevě předvádí vlastní otevřené SUV. Koncept se jmenuje T-Cross Breeze a sapdá do kategorie kompaktů. „Náš koncept je první otevřeným SUV ve své třídě. Jde o pohledný a zároveň dostupný kabriolet, který nabízí výhodu vyššího sezení a tím i lepšího rozhledu,“ řekl Herbert Diess z automobilky Volkswagen. Zda vůz s řízením typu drive-by-wire půjde do produkce ale zatím není jasné.

Koncept otevřeného malého SUV od Volkswagenu.
Koncept otevřeného malého SUV od Volkswagenu. | Foto: Volkswagen
9:35

Generální ředitel automobilky Škoda Bernhard Maier upřesnil termín zahájení výroby prvního hybridního vozu z produkce této značky. V roce 2019 se jím stane ještě současná generace modelu Superb.

9:31

V továrnách Fordu se brzy hodně zvýší spotřeba hovězích kůží. Modernizované SUV Kuga ve verzi Vignale totiž bude mít kožená nejen sedadla a palubní desku, ale i celý kufr, včetně víka zavazadlového prostoru. 

9:21

Nahlédli jsme do interiéru koncepčního vozu Škoda Vision S. Spolujezdec má před sebou místo přihrádky displej. Obrazovka je rovněž na středovém tunelu.

Takřka všude jsou displeje.
Takřka všude jsou displeje. | Foto: Ondřej Běhal
9:13

Seat již odhalil své SUV Ateca, které pro tuto španělskou značku vyrábí škodovácký závod v Kvasinách. Nejprve bude již na sklonku jara dostupné pro zákazníky v Německu a ve Španělsku, na český trh se dostane v červenci. O modelu jsme již podrobně informovali.

9:10

Na autosalon se akreditovalo 10 000 novinářů

8:45

Kromě konceptu Vision S mohou návštěvníci autosalonu na stánku Škody vidět i další novinky. Konkrétně Octavii RS TDI s pohonem všech kol, Fabii Scoutline a "plynovou" Octavii G-Tec s automatickou převodovkou DSG.

8:40

Koncern Volkswagen již odtajnil základní data o novém nejrychlejším sériově vyráběném autě planety. Bugatti Chiron bude mít výkon 1500 koní, pojede až 420 kilometrů v hodině a stát bude 65 milionů korun. Vznikne jich pouze 500 kusů. Přinášíme i obsáhlou fotogalerii této ženevské novinky.  

8:32

Skupina Volkswagen, do které patří i mladoboleslavská Škoda Auto, do roku 2020 rozšíří nabídku o dalších 20 elektromobilů a hybridů. Před zahájením ženevského autosalonu to dnes uvedl generální ředitel Matthias Müller. V současnosti nabízí VW devět modelů na elektrický pohon. Podrobnosti o večírku přinášíme v samostatném článku.

15:45

První dva dny autosalonu budou patřit novinářům a odborníkům. Od čtvrtka až do soboty 13. března mohou areál navštívit běžní fandové automobilů. Vstupné činí pro dospělé 16 švýcarských franků (necelých 400 Kč). Otvírací doba je ve všední dny od 10 do 20 hodin, o víkendech pak od 9 do 19. 

16:45

Již den před zahájením proběhl ceremoniál s vyhlášením Evropského auta roku (Car of the Year). Vítězem je Opel Astra. Více v článku.  

Radek Pecák Ondřej Běhal, Radek Pecák, Jiří Kaloč
Aktualizováno 1. 3. 2016 14:07
 

Právě se děje

Další zprávy