Zimní pneumatiky letos zdražují zhruba o desetinu

Radek Pecák Radek Pecák
26. 9. 2011 0:29
auto

Zimní pneumatiky budou u nás od listopadu vinou novely silničního zákona víceméně povinné. Proto je zpráva o tom, že cena zimních pneumatik bude letos vyšší o zhruba deset procent oproti loňskému roku, nepříjemnou pro větší skupinu motoristů.

Za zdražováním je podle výrobců růst cen surovin a energií, což se projevuje na vyšších nákladech.

"Při porovnání ceníků pneumatik z loňského a letošního roku je možné registrovat navýšení cen o deset procent, a to v závislosti na značce. Zdražování se projevuje téměř u všech výrobců pneumatik," uvedl ředitel internetového obchodu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Česko v poslední době čeká již druhá vlna zdražování. Při té předchozí zimní gumy loni podražily přibližně o pět procent. "Od počátku listopadu plánujeme zdražení zimních pneumatik oproti stávajícímu ceníku o tři procenta, což znamená desetinové navýšení cen oproti loňsku," uvedl marketingový specialista Bridgestone Jaroslav Třetina. Goodyear podle marketingového manažera Borise Tománka připravuje celoplošné zdražení zhruba o 13 procent.

Zimní pneumatiky se hodí do zimního období nejen hrubším vzorkem, ale i měkčí směsí. Výrobci i pneuservisy je obecně doporučují používat, jakmile teploty trvaleji klesnou pod sedm stupňů celsia. Hloubka vzorku zimních pneu by měla být alespoň čtyři milimetry.

 

Právě se děje

Další zprávy