Zfušovali vám v servisu opravu auta? Poradíme, jak ji reklamovat

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 2. 2019 6:02
Stalo se to jedné naší čtenářce. Když ráno jela do práce, auto jí na dálnici zcela nečekaně za jízdy „chcíplo“. Zastavila proto na krajnici, zavolala odtahovou službu a v servisu diagnostikovali prodřené palivové vedení. To nasálo místo nafty vzduch a motor zhasl. Oprava vyšla na pár tisíc a auto následně fungovalo pár měsíců v pořádku. Jenže: pak se problém opakoval. Motor na dálnici opět zhasl. Co můžete dělat v případě, že servis zfušuje opravu auta? Obrátili jsme se na právníky.
Foto: iStock

Nechce servis vyjít vstříc?

Pokud servis svoji chybu neuzná, můžete na něj zkusit začít tlačit prostřednictvím tzv. předžalobní výzvy. "Jedná se vlastně o dopis, v němž požadujete zjednání nápravy, a pokud tak servis neučiní, tak jej budete žalovat u soudu," vysvětluje Martin Zástěra. Řada servisů se podle něj takového dopisu zalekne a raději vašim požadavkům vyhoví. Vzory předžalobních výzev se dají stáhnout na internetu. Pokud si nevěříte, u právníka vás vyjde na několik tisíc korun. A nebojte se: samotná výzva vás nijak nezavazuje k tomu hnát celou věc k soudu.

Cílem totiž není soudit se, ale mít opravené auto. Pokud nicméně k soudnímu řízení dojde, má předžalobní výzva svoje plusy. "Výhodou předžalobní výzvy je to, že v případě vyhraného soudního řízení, má žalující nárok na přiznání nákladů soudního řízení," doporučuje Tomášek. Občanskoprávní řízení podle něj může nějakou chvíli trvat, ale pokud žalující strana vyhraje, není problém si auto opravit (správně) za vlastní a finančně se zhojit na servisu.

Pokud je škoda, která špatnou opravou vznikla, malá, žaloba nemusí mít smysl. "Vzhledem ke strávenému času, nákladům na právní zastoupení, soudní poplatek a vždy existující, byť ve správných případech naprosto marginální, šanci ztráty sporu si je nutné žaloby bagatelních částek dobře rozmyslet," říká Tomášek. "Častokrát rovněž pomůže pouze kontaktovat autoservis prostřednictvím advokáta, kdy tímto krokem dá poškozený jasně najevo, že to myslí vážně a bude se bránit," doplňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy