Zetoru roste zisk. Nový Major předčil očekávání

ČTK ČTK
17. 2. 2014 18:16
Konsolidované tržby skupiny Zetor se drží na stejné úrovni jako v roce 2012.
Tradičního výrobce traktorů navštívil na konci listopadu i prezident Václav Klaus.
Tradičního výrobce traktorů navštívil na konci listopadu i prezident Václav Klaus. | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Skupina Zetor, výrobce traktorové techniky stejnojmenné značky, loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o sedm procent na 323 milionů korun. Podle provozního ředitele společnosti Zetor Tractors Mariána Lipovského měla vliv na zájem o traktory celá řada faktorů. Za dobrými výsledky stojí jak velká poptávka po nejnovějším modelu, tak zefektivněná výroba.

Konsolidované tržby skupiny Zetor se drží stabilně na stejné úrovni jako v roce 2012, tedy na hodnotě 4,5 miliardy korun. "Nárůst konsolidovaného zisku před zdaněním v meziročním srovnání považujeme za dobrý výsledek, který svědčí o stabilitě skupiny Zetor. Nárůstu jsme dosáhli i přesto, že situace především ve druhém pololetí nebyla pro zemědělskou techniku příliš příznivá," uvedl Lipovský. Dodal, že vliv na zájem o traktorovou techniku měla celá řada faktorů od poklesu dotací až po vývoj počasí.

Mimořádný zájem zaznamenala firma v zahraničí. Loni putovalo na zahraniční trhy 86 procent produkce. Mezi nejvýznamnější odběratele patřily USA, Británie, Maďarsko, Litva, Gruzie, Polsko a Skandinávie.

Traktory Zetor jsou ale populární i u českých a slovenských zákazníků. Zatímco v roce 2012 zůstalo na obou těchto trzích dohromady osm procent traktorů, minulý rok už to bylo 14 procent.

Major předčil očekávání

Úspěch slavila novinka značky Zetor pro rok 2013, model Zetor Major. Podle společnosti poptávka výrazně předčila původní očekávání. Odhad při zahájení sériové výroby v únoru předpokládal 900 strojů, avšak do konce roku jich společnost vyrobila 1300. V Polsku se stal Zetor Major 80 dokonce nejprodávanějším modelem loňského roku v rámci všech značek a výkonových kategorií.

Firma se chce nadále zlepšovat. "Do budoucna chceme maximálně efektivně pracovat na rozšiřování produktového portfolia a jeho obohacování o nové modely u stávajících řad. Neustále zkvalitňujeme produkt jako takový a jeho jednotlivé díly, aby naše traktory splnily očekávání náročných zákazníků," dodal Lipovský.

 

Právě se děje

Další zprávy