Červené traktory, které zná skoro každý. Zetor s nimi zaplavil Česko i svět

Crystal je jedna z nejslavnějších řad traktorů brněnského Zetoru.
Jiným typem prvního Zetoru byl model 25 A, kdy písmeno A odkazuje ke slovu "agregační". Ten byl na rozdíl od "káčka" určený k tahání různých zemědělských strojů (povšimněte si mimo jiné jiných zadních kol). Využívat jej bylo kromě tahání možné i k orbě, ovšem jen na menších polích, a ne hloubkově. Na fotce je pak jeho polopásová varianta, určená do kluzkého terénu. Zetor 25 nakonec ve výrobě vydržel do roku 1961 a celkem jich vzniklo skoro 159 tisíc kusů - skoro dvě třetiny pak šly na export.
První velký zlom ve vývoji Zetorů přinesl rok 1960 a uvedení unifikované řady I (UŘ I) - pionýrem se stal typ 3011, který mohl mít jako první traktor na světě bezpečnostní kabinu. Na unifikované řadě se pracovalo už od roku 1957 a přinesla pro výrobce spoustu výhod. Především snížení nákladů a zjednodušení výroby, protože různé modely mohly navzájem sdílet díly. Například motory se odlišovaly jen počtem válců od dvou do čtyř, jednodušší bylo také uvést kultivační verzi traktoru.
70. léta kromě druhé unifikované řady přinesla i další modernizace první unifikované řady. Nejprve se objevila takzvaná sedmičková řada, v roce 1977 pak navázala takzvaná devítková řada. Ta se mohla pochlubit výrazně komfortnější vytápěnou kabinou. Na snímku základní tříválcový model 4911 v typické červené barvě s béžovou kabinou - kromě ní bývaly Zetory k vidění nejčastěji ještě v modrém lakování, první modelové řady také často používaly různé odstíny z armádních zásob.
Forterra v provedení s plastovou kapotou a dvojmontáží přední i zadní nápravy na brněnském veletrhu v roce 2002.
Foto: Archiv Zetor
Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 6. 2023 6:32
Jeho většinou červené traktory bezpečně pozná skoro každý a jen málokdo nikdy v žádném nejel. Brněnský Zetor začal vyrábět v roce 1946 a i přes řadu problémů hlavně na přelomu století funguje dodnes. Připomeňte si v komentované galerii jeho historii na dobových fotkách. Nechybí Crystal, Major i nejrůznější speciality.
 

Právě se děje

Další zprávy