Zetor dávno nejsou jen traktory. Gerlach je nový speciál pro armádu, odolá téměř všemu

Jan Matoušek Jan Matoušek
17. 5. 2018 14:32
Brněnská značka Zetor je synonymum pro traktor, ne všechny produkty však traktory skutečně jsou. Již loni představila dceřiná firma Zetor Engineering lehké bojové vozidlo Fox na bázi Mercedesu třídy G, letos její slovenská pobočka ukázala další vojenský speciál. Gerlach je taktickým bojovým vozidlem a podle slov výrobce představuje novou úroveň ochrany, modularity i komfortu.
Taktické bojové vozidlo Zetor Gerlach.
Taktické bojové vozidlo Zetor Gerlach. | Foto: Zetor Engineering Slovakia,

Na veletrhu obranné techniky IDEB v Bratislavě odhalil Zetor Engineering Slovakia nové taktické bojové vozidlo Gerlach. Zatím se jedná o funkční prototyp, který je nicméně připraven do výroby pro případné zájemce. Tomu odpovídá i fakt, že Slováci zveřejnili cenu vozu - ta začíná na 398 tisících eur (v přepočtu asi 10,16 milionu korun).

Nový vojenský speciál lze vedle klasického uspořádání interiéru 2+2 a 2+3 získat i s uspořádáním 2+4. Vozidlo dále disponuje balistickou i protiminovou ochranou. Zetor uvádí, že Gerlach lze vybavit jednou z nejvyšších úrovní ochrany, to znamená pro případ ohrožení improvizovanými nástražnými výbušnými systémy. Podle požadavků zákazníka bude možné nainstalovat zbraně.

Gerlach má na délku 5,65 metru, jeho rozvor je 3,6 metru. O pohon se stará blíže nespecifikovaná jednotka o výkonu 240 kW, která 12 nebo 12,5 tuny (podle verze) vážící stroj dokáže rozpohybovat na maximálně 110 km/h. O přenos síly na všechna kola se stará automatická šestistupňová převodovka. Dojezd je 800 kilometrů na jednu nádrž s objemem 220 litrů.

Již loni představil Zetor Engineering v Brně trojici vojenských speciálů - lehké bojové vozidlo Fox, pásový podvozek Wolfdog a kolové bojové vozidlo 8×8. Fox stojí na základech Mercedesu třídy G a k pohonu využívá také německý naftový agregát. Wolfdog disponuje vnitřním uspořádáním 3+8 a má, podobně jako Gerlach, balistickou i protiminovou ochranu.

 

Právě se děje

Další zprávy