Ženy za volantem se přiznávají k nešvarům. Třetina telefonuje, pětina nepoutá dítě

Eva Srpová Eva Srpová
21. 9. 2018 15:27
Internetový magazín Žena v autě provedl anketu mezi řidičkami. Třetina se přiznává k tomu, že za jízdy telefonuje, pětina z nich nepoutá dítě do autosedačky, pokud jede jen na krátkou vzdálenost.
Buď řidičky nejsou zdaleka tak odpovědné za volantem, anebo jsou v anketách upřímnější než muži.
Buď řidičky nejsou zdaleka tak odpovědné za volantem, anebo jsou v anketách upřímnější než muži. | Foto: zenavaute.cz

Internetový web zaměřený na řidičky Ženavautě.cz provedl anketu zaměřenou na bezpečnost za volantem. Během dvou měsíců v ní odpovědělo 631 žen. Není to extrémně velký vzorek, ale i tak naznačuje jisté trendy. 

Odpovědi respondentek jdou totiž proti klišé, že ženy jsou výrazně odpovědnější a mají tendenci více dodržovat dopravní předpisy než muži řidiči. Výsledky překvapily i samotnou autorku ankety a šéfredaktorku zmíněného magazínu Sabinu Kvášovou.

Téměř polovina (45 procent) dotazovaných žen se totiž v anketě přiznala, že se nevěnuje plně řízení vozu. Nejčastěji jim pozornost odvádí dohled nad dětmi v autě (65 procent).

"Péče o dítě v autě ale může být často v silničním provozu riziková. Stačí, když se řidička-maminka starostlivě otočí za dítětem na zadní sedadlo, strhne při tomto pohybu volant a může dojít k nehodě," míní šéfredaktorka webu Sabina Kvášová.

Řidičky se v 53 procentech případů také přiznaly, že za volantem svačí, 34 procent řidiček přiznalo, že používá mobilní telefon.

Anketa se zaměřila i na bezpečnost převážení dětí. Pětina žen (21 procent) se přiznala k tomu, že dítě do autosedačky při jízdě na kratší vzdálenosti, obvykle do dvou kilometrů, nepoutá. "Vzhledem k anonymitě ankety jsem předpokládala, že se dotazované řidičky nebudou chtít dělat lepšími a své odpovědi nijak 'vylepšovat'.

Ale fakt, že pětina žen připustila, že dítě do autosedačky při jízdě po vesnici nebo při převážení do školky a na kroužky nepoutá, je pro mě nepříjemným překvapením," říká Sabina Kvášová, šéfredaktorka magazínu Ženavautě.cz.

Více než polovina (65 procent) řidiček odpověděla nesprávně na otázku, které místo v autě je pro dítě nejbezpečnější. Řidičky tipovaly, že jde o sedadlo spolujezdce, podle Sabiny Kvášové je ale pro dítě do 1,5 roku věku daleko bezpečnější sedadlo vzadu, v autosedačce ukotvené proti směru jízdy.

Více než polovina řidiček v anketě také uvedla, že se na silnici bojí ostatních agresivních řidičů, setkala se s troubením, vulgárními gesty nebo vybržďováním.

 

Právě se děje

Další zprávy