Kvůli koronaviru přišly o premiéru. Nejdůležitější novinky, které Ženeva (ne)přinesla

Teaser BMW Concept i4.
Alfa Romeo letos slaví 110 let od svého založení a jedním z dárků je ostrá Giulia. Ta se navíc vrací ke kultovnímu označení GTA, tedy Gran Turismo Alleggerita. A protože Alleggerita znamená odlehčený, nese se v tomto duchu i sportovní sedan. Jeho váha oproti modelu Q klesla o 100 kg na celkových 1520 kg, naopak 2,9litrový šestiválec pod kapotou posílil na 397 kW. Z nuly na 100 km/h tak vůz akceleruje za 3,6 vteřiny. A komu by to nestačilo, existovat bude ještě extrémnější verze GTAm (na snímku) bez zadních sedadel, s upravenou aerodynamikou a výrazným zadním spoilerem. Celkem vznikne 500 kusů obou variant a nový majitel k vozu dostane třeba i závodní přilbu nebo overal a rukavice.
Nejurozenější z kompaktních koncernových modelů je posledním, který doznal generační obměny. Předprodej čtvrté generace Audi A3, věrného souputníka Škody Octavia, bude spuštěn již v březnu. Cena bude startovat lehce nad 700 000 korunami. Zpočátku budou na výběr 110kW benzinová jednapětka a 85- nebo 110kW naftový dvoulitr. Další motory nebo pohon všech kol dorazí později. Zajímavostí je, že si Audi na rozdíl od VW, Seatu nebo Škody ponechalo mechanický panel klimatizace.
Cupra představila svůj první svébytný model. Jde o křížence SUV a kupé se jménem Formentor a už na první pohled je jasné, jak moc blízko realitě byl loňský stejnojmenný koncept. Designově tedy nejde o velké překvapení, kabina pak pro změnu částečně přebírá rozvržení známé z nového Leonu. Největší neznámou tak byla technika. Formentor bude poháněn dvoulitrovým TSI o výkonu 228 kW v kombinaci s pohonem všech kol a automatem DSG. Jde o stejnou jednotku jako v Cupře Leon. Se stejným modelem sdílí Formentor i plug-in hybrid se systémovým výkonem 180 kW a čistě elektrickým dojezdem 50 km. I u něj se nabízí pouze automat DSG. Začátek prodeje Formentoru je naplánován na poslední čtvrtinu roku.
Foto: BMW
Jan Matoušek Martin Přibyl Eva Srpová Jan Matoušek, Martin Přibyl, Eva Srpová
4. 3. 2020 6:03
Tak jako každý rok, i letos se mělo jednat o nejvýznamnější autosalon v Evropě. Kvůli prevenci před šířením koronaviru se však ve švýcarské Ženevě svátek motoristických nadšenců nekoná. Včera měl přitom své brány otevřít novinářům. Pojďte se proto podívat, o jaká auta návštěvníci přišli. Většinu z nich automobilky odprezentovaly alespoň na internetu.

Více si o zavření ženevského autosalonu kvůli koronaviru přečtěte tady.

 

Právě se děje

Další zprávy