Zemřel ten, který uměl auty opravdu žít. Ken Block bude chybět

Martin Frei Martin Frei
3. 1. 2023 11:31
Málokdo v posledních letech tolik ovlivnil svět kolem aut a přitáhl k němu tolik mladých lidí. A už vůbec nevídaná je řádka úspěchů v motorsportu u někoho, kdo to zkusil až na prahu čtyřicítky. Závratnou kariéru Kena Blocka náhle ukončila nehoda na sněžném skútru.
Americký šampion v rallye Ken Block
Americký šampion v rallye Ken Block | Foto: Aktuálně.cz

Muž sedmera řemesel, z nichž v každém dosáhl úspěchu. Tak by se dal popsat Ken Block. V sedmadvaceti s kamarády založil značku DC Shoes zaměřenou hlavně na boty pro skateboarding a snowboarding. Později svůj podíl prodal a pod značkou Hoonigan se pustil do oblečení pro motorsport.

Nejvíc popularity získal díky divokým automobilovým videosériím Gymkhana, které přitom původně vznikaly jako marketingová podpora jmenovaných firem. Honičky a překonávání nejrůznějších nebezpečí, převážně ve smyku, přilákaly k automobilovému světu i generaci počítačových "pařičů". Ken Block se stal i hvězdou televizních show jako Top Gear a Need for Speed.

Díky tomu mohl tým Hoonigan začít objíždět Ameriku i svět se šňůrou driftovacích mejdanů. V oblacích spálené gumy se tu předváděly čím dál neuvěřitelnější kejkle s auty i motorkami ve smyku. Zvláštní podívaná získala po celém světě mnoho napodobitelů.

Jakoby mimochodem začal Ken Block také závodit v rallye. Za volant speciálu poprvé usedl ve svých osmatřiceti, přesto se rychle probojoval mezi přední jezdce. Získal smlouvu se značkou Subaru, později přešel k Fordu a spolupracoval s Audi. 

Život prožitý v závodním tempu včera nečekaně uzavřela havárie na sněžném skútru, s nímž se Ken Block převrátil. Bylo mu 55 let.

 

Právě se děje

Další zprávy