Zdobení aut na Euro: Co policie ještě snese a co už ne

Radek Pecák Radek Pecák
7. 6. 2012 9:22
Za nehomologované fanouškovské předměty na autě hrozí pokuta až 10 000 korun
Foto: Aktuálně.cz

Je velmi pravděpodobné, že automobily, které povezou fanoušky z České republiky na fotbalové Euro do Polska, se budou od běžných aut na silnicích vizuálně lišit.

Především se na nich objeví státní symboly, zejména vlajky nebo také dresy či další předměty upomínající na fotbalovou reprezentaci.

Na dotaz redakce Aktuálně.cz, zda vybavení auta vlajkami, návleky na zrcátka, různými šálami a visačkami na okénka neodporuje dopravním předpisům a zda za to hrozí řidiči nějaká sankce, policie nedává jednoznačnou odpověď.

"Policisté posuzují každou situaci individuálně a podle toho potom rozhodují o případných dalších opatřeních či sankcích," uvedl vrchní komisař Jan Melša z preventivně informačního odboru Policejního prezidia.

Pokuta je až 10 000 korun

Konkrétnější byl v otázce na výši možné pokuty. "Ve správním řízení hrozí pokuta od 5 000 do 10 000 Kč, pokud by doplňky činily vozidlo technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích."

Toto by vám určitě neprošlo.
Toto by vám určitě neprošlo. | Foto: Aktuálně.cz

V praxi se to dá pochopit tak, že pokud na auto na střechu nalepíte vlajku a ona odlétne a přilepí se na čelní sklo vozu jedoucího za vámi, asi se to policistům líbit nebude.

Policie může dokonce kontrolovat i to, zda doplňky jako vlaječky na různých tyčkách a jiných držácích, případně návleky na zrcátkách a další předměty umístěné na karosérii, mají příslušnou homologaci.

Pozor ale na návleky na zrcátka u těch automobilů, které mají právě na tomto místě umístěn blikač. V takovém případě se návlek použít nesmí.

Oslavy s mírou

Policie může zasáhnout i proti oslavujícím fanouškům. Protivit se jí může například oslavné troubení. "Výstražné zvukové znamení může řidič užít, je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí a mimo obec může řidič dávat zvukové výstražné znamení i tehdy, je-li to nutné k upozornění řidiče předjížděného vozidla. To vše jen po dobu nezbytně nutnou," informuje Melša.

Pokuta za nerespektování tohoto nařízení je na místě do 2000 Kč, ve správním řízení může být ještě o pětistovku dražší.

Postihu se může dočkat od policie i slavící fanoušek, například při vyklánění se z okénka. "Každý účastník silničního provozu je mimo jiné povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní," uvádí jeden aspekt vrchní komisař Melša.

Kromě toho musí být všichni v autě během jízdy připoutáni. Nejsou-li, mohou policisté udělit na místě pokutu do výše 2000 Kč, ve správním řízení pak hrozí sankce od 1500 Kč do 2500 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy