Závory na přejezdech chybí i na silnicích I. třídy. Železničáři je začnou doplňovat

ČTK ČTK
31. 1. 2020 14:10
Správa železnic letos doplní závorami dalších 39 železničních přejezdů. Vedle toho 13 přejezdů vybaví světelnou signalizací. Dnes to státní organizace uvedla v tiskové zprávě. V Česku je téměř 8000 přejezdů, loni se na nich stalo 181 nehod, při kterých zemřelo 40 lidí. Meziročně to byl nárůst o 11 nehod a sedm obětí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

Závory letos přibudou na 18 přejezdech na silnicích první třídy, dalších deset přejezdů bude doplněno na komunikacích druhé třídy a 11 na silnicích třetí třídy. Vedle toho bude dalších 13 přejezdů zejména u silnic třetí třídy nově doplněno o výstražnou světelnou signalizaci.

Už dříve správa železnic oznámila, že na 16 přejezdech nasadí kamerové systémy se softwarem na zjišťování dopravních přestupků. Záznamy z nich následně bude moci využívat policie. Software doplní i do už zavedených kamerových systémů na dalších 14 přejezdech. Vedle toho bude správa železnic ověřovat i další možná technická zabezpečení přejezdů.

Generální ředitel správy Jiří Svoboda připomněl, že organizace je aktivní i při prevenci. "Na našich webových stránkách, facebookovém profilu a komunikačním kanálu na YouTube.com je k dispozici množství preventivních spotů. Letošní rok jsme zahájili videi zaměřenými právě na bezpečnost na přejezdech," uvedl.

Podle statistik nehod na železničních přejezdech je jejich nejčastější příčinou nepozornost či riskování ze strany řidičů aut. K nejčastějším prohřeškům patří nedodržování maximální povolené rychlosti, nerespektování signalizace přejezdu a nedostatečná pozornost věnovaná řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy