Závod elektromobilů měl cíl v centru Prahy

ČTK ČTK
25. 9. 2011 19:53
auto

Do cíle na pražském Staroměstském náměstí dojel v neděli evropský závod elektromobilů. Vítězem soutěže se stal tým Twike 4 z Německa, český tým se speciálně upravenou Škodou Superb skončil na sedmém místě.

Nejpopulárnějším vozidlem byl dětmi ze škol v městech, jimiž závod projížděl, zvolen automobil posádky Ökozentrum ze Švýcarska. Dvě desítky týmů vyjely před 14 dny z Paříže a po cestě do Česka ujely asi 2800 kilometrů.

Pražané, turisté i kolemjdoucí si mohli vozidla po příjezdu prohlédnout. Na náměstí vyrostly dobíjecí stanice, v kterých si všechny posádky mohly dobít akumulátory.

Některé automobily byly k nerozeznání od klasických vozů se spalovacími motory, jiné ale připomínaly spíše vesmírná vozítka. Mezi účastníky byly také dvě posádky, které celou cestu ujely na elektrokolech.

Organizátoři chtěli jízdou popularizovat elektromobilní vozy a přiblížit nové trendy. Závodníci na jednotlivých zastávkách prezentovali své vozy i použité technologie. "Hlavním cílem této akce bylo ukázat, že elektromobily v současné době obstojí v konkurenci spalovacích vozidel, že se dá s takovým vozidlem projet celá Evropa," řekl člen české posádky Petr Dvořák.

Podle Dvořáka vůz české posádky velmi připomíná klasický automobil a v některých technických parametrech jej i předčí. Z nuly na sto kilometrů v hodině zrychlí za zhruba sedm sekund, jezdí rychlostí i 170 kilometrů v hodině a na jedno nabití ujede přes 200 kilometrů. Na jeho výrobě se podle Dvořáka podíleli studenti Vysokého učení technického v Brně.

Trasa závodu vedla přes osm států, kromě Francie a Česka účastníci projeli také Belgií, Nizozemskem, Německem, Švýcarskem, Lichtenštejnskem a Rakouskem. V Česku se závodníci zastavili kromě Prahy také v Brně a Jihlavě.

 

Právě se děje

Další zprávy