Zatím v utajení vzniká nová automobilka. Koncept vozu Faraday Future vystaví v Las Vegas

Radek Pecák Radek Pecák
2. 1. 2016 8:11
Jednou z premiér na 49. ročníku veletrhu spotřební elektroniky CES, která začne 6. ledna v Las Vegas, bude koncept vozu nové automobilky Faraday Future. Má se stát hlavním konkurentem pro Teslu.
Foto: Faraday Future

Řadu let působila americká společnost Faraday Future v utajení. Během nadcházejícího veletrhu spotřební elektroniky CES, který se na počátku ledna uskuteční tradičně v Las Vegas, by o ní konečně měly zaznít některé konkrétní informace.

Pořadatelé veletrhu totiž oznámili, že právě zde bude mít premiéru koncept budoucího automobilu této značky. Půjde o elektromobil, který se má do sériové výroby dostat v roce 2017. Nepochybně bude mít také schopnost autonomního řízení.

Zasvěcené zdroje dodávají, že značka se má stát konkurentem pro Teslu. Právě z ní totiž přetáhla řadu manažerů, designérů a techniků. Další pak přišli například od Volva, z General Motors a také od BMW, kde dříve vyvíjeli modely i3 a i8.

Jejich výrobek ale nemá být prostým dopravním prostředkem. Vozy Faraday Future by si lidé objednávali v případě aktuální potřeby a ony by se po splnění svého přepravního úkolu vracely do jakéhosi hnízda. Tam by současně sloužily jako zásobníky energie, tedy jako jakási vyrovnávací elektrárna.   

Je nesporné, že na prosazení svých plánů má Faraday Future dost peněz. Stojí za ni totiž Jia Yueting, jeden z nejbohatších Číňanů. Dosud má jen několik stovek zaměstnanců, jejich počet ale rychle poroste.

Na podzim již firma oznámila, že v blízké budoucnosti začne v severní části Las Vegas stavět novou továrnu na výrobu aut. V první fázi se zde proinvestuje miliarda dolarů a po dokončení tu najde práci 4 500 zaměstnanců. Další pracovní místa samozřejmě vzniknou u dodavatelských firem.

 

Právě se děje

Další zprávy