Zapomenutí hrdinové pracující třídy. Muscle cars nejsou jen Camaro nebo Mustang

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 8. 2019 7:17
Hodně výkonu za dostupnou cenu. Taková je zjednodušená definice aut, jimž se v Americe říká muscle cars - tedy auta se svaly. Tato kategorie se zrodila v 60. letech, aby v průběhu další dekády postupně ztratila svůj lesk. To kvůli ropné krizi i přísnějším emisním nařízením. I za těch několik let ale stihla vzniknout pěkná řádka ikonických modelů, z nichž je ale především v Evropě známá jen trojice Dodge Challenger, Ford Mustang a Chevrolet Camaro. V galerii si proto připomeňte desítku zapomenutých muscle cars.
Foto: Pontiac

Pontiac GTO

Pontiac GTO je mnohými považován za zakladatele segmentu muscle cars, přestože se podobně navržená auta objevovala už před ním. Poprvé se auto tohoto jména ukázalo v roce 1963 a šlo jen o volitelný balíček pro model Tempest LeMans. Vybaven byl však nejen osmiválcovým motorem o výkonu až 260 kW, ale také tužšími pružinami, dvojitou koncovkou výfuku, diferenciálem s omezenou svorností, širšími koly a řadou dalších prvků zlepšující vzhled i jízdní vlastnosti.

Na výběr byla manuální i automatická převodovka, stejně jako karoserie kupé či kabriolet. Z balíčku GTO se stal hit, jen za první rok se ho prodalo na 32 tisíc kusů. Od roku 1966 se tak z Pontiacu GTO stal samostatný model, který postupně dostal objemově větší osmiválec s vyšším výkonem a řadu dalších změn. Produkce první generace skončila v roce 1968, označení GTO pak z nabídky (tehdy už šlo opět jen o volitelný balíček pro jiný model) zmizelo v polovině 70. let.

Pontiac se označení snažil na začátku století oživit, tehdy šlo ale pro změnu jen o přeznačený a upravený Holden Monaro. Jeho výroba trvala tři roky, což Američané plánovali, při nichž se prodalo asi 40 tisíc kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy