Více než polovina autobazarů loni porušila zákon, zjistila inspekce

ČTK ČTK
1. 2. 2019 15:34
Více než polovina kontrolovaných autobazarů loni při prodeji ojetých aut porušila zákon, zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI). Nejčastěji šlo o použití nekalé obchodní praktiky. Inspektoři uložili 73 pokut celkem za zhruba dva miliony korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.
Foto: iStock

Inspekce loni provedla 83 kontrol autobazarů, porušení právních předpisů zjistila v 50 případech. Je to zhruba stejný podíl jako o rok dříve. Nekalou obchodní praktiku zaznamenali inspektoři při 27 kontrolách a čtrnáctkrát například prodávající řádně neinformoval o vlastnostech prodávaných výrobků.

Nejvyšší pokuta byla 300 000 korun. Inspekce ji uložila společnosti Auto Diskont za nepravdivé údaje o technickém stavu BMW za 215 000 Kč. Na webu a při prohlídce v prodejně firma uvedla, že je auto nehavarované ve velmi zachovalém stavu.

Podle ČOI ale byl vůz ve velmi špatném až nevyhovujícím technickém stavu, nadměrně opotřebovaný a havarovaný, stav tachometru navíc neodpovídal počtu ujetých kilometrů.

Další pokutu 90 000 dostal majitel jednoho z pražských autobazarů. "Prodávající na dotaz inspektorů, v postavení spotřebitele, uvedl, že vůz Škoda Octavia je dovezen z Francie a stav tachometru je 150 553 km. Ze znaleckého posudku však vyplynulo, že skutečný stav najetých kilometrů byl 249 687 km," uvedl mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy