V těchto zemích za pár let normální auto nekoupíte. Spalovací motor bude přežitek

Jan Matoušek Jan Matoušek
31. 1. 2019 11:44
V roce 2026 vyvine koncern Volkswagen poslední generaci spalovacích motorů. Následně se hodlá soustředit už jen na vývoj elektromobilů. Tak zněla zpráva z konce loňského roku, která mohla leckoho překvapit, ale málokoho šokovat. Trend elektromobility je ve světovém automobilovém průmyslu jasně patrný již několik let a výrazně tomu napomáhají i jednotlivé státy. Země napříč světem totiž postupně ohlašují, že v následujících letech zcela ukončí prodej aut se spalovacími motory.
Přípravy na svatbu prince Harryho a Meghan Markle.  Velká Británie, květen 2018.
Přípravy na svatbu prince Harryho a Meghan Markle. Velká Británie, květen 2018. | Foto: Reuters

Spojené království

Ačkoliv hlavním problémem Velké Británie je v posledních měsících především odchod z Evropské unie (tedy takzvaný Brexit), i ostrovní stát má připraven plán na čistější dopravu. Podobně jako Francie hodlají britské úřady zakázat prodej benzinových a naftových aut v roce 2040. Už o deset let dříve je ale cíl prodávat nejméně polovinu osobních a 40 procent užitkových aut označených jako ultra nízkoemisní. To znamená auta, která vypouštějí nejvíce 75 g CO2/km a nejméně 16 km ujedou jen na elektřinu. Z této rovnice pak jasně vychází, že nejde-li o čisté elektromobily, je řeč především o plug-in hybridech - tedy vozech se spalovací i elektrickou jednotkou, jejichž baterie je možné dobíjet i z klasické elektrické sítě.

Rok 2040 se pro auta se spalovacími motory stane konečným i ve Walesu a Severním Irsku. Skotsko je radikálnější, když plánuje, že od roku 2032 umožní prodávat jen plug-in hybridy a čisté elektromobily.

 

Právě se děje

Další zprávy