"Nakonec si žil krásně." Uhynul Sudán, poslední samec nosorožce severního bílého musel být utracen

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 20. 3. 2018 9:55
Jedinou nadějí na záchranu druhu je rozmnožení umělou reprodukcí.
Nosorožec Súdán v Keni
Nosorožec Súdán v Keni | Foto: Jan Hejl

Dvůr Králové nad Labem - V Keni v rezervaci Ol Pejeta v pondělí uhynul poslední na světě žijící samec vzácného nosorožce severního bílého. Přibližně pětačtyřicetiletý samec Sudán byl kvůli zhoršení zdravotního stavu utracen. Od loňska měl infekci v noze.

Na světě zbývají už jen dvě samice, které také žijí v rezervaci v Keni. Obě samice patří ZOO Dvůr Králové, která je do Keni i se Sudánem a dalším samcem Sunim s cílem záchrany druhu odvezla v roce 2009.

Jedinou nadějí na záchranu druhu je ale nyní rozmnožení umělou reprodukcí, na čemž vědci pracují. Využít budou moci i vzorky spermatu, které dříve odebrali Sudánovi.

"Všichni v rezervaci Ol Pejeta jsme ze Sudánovy smrti zarmouceni," napsal na Twitteru ředitel rezervace Richard Vigne. "Byl to skvělý velvyslanec svého druhu a my nezapomeneme, jak se zasloužil o to, aby lidé věděli, že vyhynutí čelí v důsledku lidské činnosti nejen nosorožci, ale i tisíce dalších druhů."

Na sociálních sítích okomentoval smrt posledního samce nosorožce bílého i šéf pražské zoo Miroslav Bobek. "Včera uhynul Sudán. Dana Holečková, která před lety transport severních bílých nosorožců do Keni zorganizovala, mi před pár dny napsala, že 'nakonec si žil krásně'. Dávám to sem jako Sudánův epitaf i jako poděkování za Danino snažení."

Klidné a hodné zvíře

Ještě v zoologické zahradě ve Dvoře Králové se o Sudána staral ošetřovatel Jan Žďárek. Podle něj byl nosorožec nezvykle přívětivý k lidem.

"Samec Sudán byl výjimečné zvíře, které bylo neuvěřitelně hodné na své ošetřovatele. Nikdy jsem se já ani ostatní ošetřovatelé nesetkali byť jen s náznakem agrese vůči nám. Pokaždé se s ním dalo dohodnout, poslouchal nás," vzpomíná Žďárek. Proto prý nebyl problém ho ošetřovat.

"Daly se s ním dělat neuvěřitelné věci jako třeba odebírat krev. Dala se mu přímo ošetřovat kopyta. Nebyl ani moc lekavý. Na přítomnost ošetřovatele reagoval dobře. Byl naprosto klidný, neagresivní," dodal Žďárek.

Jinak se ale Sudán choval k samicím. "Občas k nim byl útočný. Přesto byl v naší zoologické zahradě nejúspěšnějším samcem svého druhu, narodila se po něm tři mláďata, samice Nabiré (uhynula ve Dvoře Králové v červenci 2015), samice Nájin a pak ještě jedna, která se ale narodila předčasně a mrtvá," řekl ošetřovatel.

Sudán prožil v západním křídle pavilonu takzvaného nového nosorožince se sedmi boxy v areálu dvorské zoo několik let. "Stavba nosorožince byla dokončena v roce 1989 za účelem rozmnožení zejména severních bílých nosorožců. Samci byli vždy v krajních boxech, kde se střídali. Jeden z nich byl i Sudán. Šlo o to, že byly z každé strany samic. Ty se mohly volně pohybovat v propojených boxech a s oběma samci umístěnými po stranách se kontaktovat," vzpomíná Žďárek.

Video: Nosorožce Sudána navštívili v Keni reportéři Aktuálně.tv

V Keni v rezervaci Ol Pejeta uhynul poslední na světě žijící samec vzácného nosorožce | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy