Lavrov na tiskové konferenci nadával, média spekulují komu

ČTK ČTK
12. 8. 2015 22:55
Podle mínění některých Lavrov slovem "debilové" častoval zemi saúdského hosta. Podle jiných měl na mysli novináře. Mluvčí ministerstva řekla, že o žádné urážlivé poznámce neví.
Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov. | Foto: Reuters

Moskva - Bouři dohadů ve středu na sociálních sítích způsobil zvukový záznam úterní tiskové konference ministrů zahraničí Ruska a Saúdské Arábie Sergeje Lavrova a Ádila Džubajra v Moskvě. Pozornost internetové komunity nevyvolaly výroky ruského ministra o válce v Sýrii a v Iráku, ani o boji s Islámským státem, ale poznámka, kterou pronesl jakoby pro sebe a mimochodem:

"Debilové".

Lavrovův nediplomatický výraz uživatele sociálních sítí z míry nevyvedl, ostatně ministr si podobným způsobem neulevil poprvé. Živé spekulace ale vyvolává otázka, komu ruský ministr svou poznámku adresoval. Podle mínění některých Lavrov slovem "debilové" častoval zemi saúdského hosta, což by ovšem bylo pro ruskou blízkovýchodní diplomacii zničující.

Tohoto názoru se drží bývalý americký velvyslanec v Moskvě Michael McFaul. Na Twitteru napsal, že i on sám se podobného označení od Lavrova kdysi dočkal. Ruská média v této souvislosti připomínají, že v roce 2008 šéf ruské diplomacie podobně urazil tehdejšího britského ministra Davida Milibanda.

Podle zpravodaje agentury Reuters je ale vysvětlení možná méně dramatické. Lavrov mohl adresovat urážlivé slovo přítomným novinářům, kteří prý tiskovou konferenci opakovaně rušili. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, která úterní tiskovou konferenci řídila, prohlásila, že o žádné urážlivé poznámce nic neví.

Uživatel Twitteru Riyadh přesto radí saúdské panovnické rodině razantní odvetu. Pouštní království by prý mělo na trh vypumpovat co nejvíc ropy, aby dál snížilo její cenu na světových trzích a poškodilo ruský rozpočet. Ten je na příjmech z energetických surovin životně závislý.

 

Právě se děje

Další zprávy