Český vědec v USA vynalezl novou metodu, díky které lze alkohol měřit z potu

ČTK ČTK
6. 1. 2020 13:39
Český biochemik Jan Halámek a jeho tým výzkumníků, působící na univerzitě v Albany na východě Spojených států, vymysleli novou metodu měření alkoholu v organismu, a to za pomoci analýzy potu. Nová metoda je podle výzkumníků přesnější než dechová zkouška a také je neinvazivní, uvedl server Phys.org.
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Shutterstock

Pokud se nová metoda ujme, v budoucnu by se podle amerických populárně naučných časopisů, které Halámkův nápad upoutal, řidiči při kontrole dopravní hlídkou místo foukání podrobovali obdobě těhotenského testu. Halámkova laboratoř totiž vyvíjí testovací proužek odhalující, kolik alkoholu dotyčnému koluje v krvi na základě úrovně alkoholu v potu.

Potní žlázy, jak vysvětluje Halámek, se nacházejí v těsném sousedství krevního oběhu, a tak se alkohol z krve dostává i do potu. Když se testovací proužek umístí na pokožku řidiče podezřelého z požití alkoholu, změní barvu. A čím více alkoholu dotyčný vypil, tím je proužek tmavší.

Nápad prověřil laboratorní test s 26 dobrovolníky, kteří v zájmu vědy museli vypít několik "panáků" vodky k dosažení 0,8 promile alkoholu v krvi. V dalších hodinách následovala více než stovka měření srovnávajících přesnost testovacích proužků a přístrojů měřících úroveň alkoholu v dechu. Výsledná zjištění zveřejnil časopis Analytical Chemistry.

"Existuje přímý vztah mezi alkoholem v krvi a potem," uvedl Halámek. "Náš výzkum ukázal, že při popíjení alkoholických nápojů úroveň alkoholu v krvi stoupá ve stejné míře jako úroveň alkoholu v potu. Toto zjištění by mohlo významně napomoci snaze zabránit řízení pod vlivem alkoholu," zdůraznil.

Přenosné přístroje pro testování alkoholu podle dechu mají četné vady. Výsledek může zkreslit aceton v dechu diabetiků, nikterak nesouvisející s případným popíjením, i požití ústní vody či osvěžovače dechu, anebo dokonce nadýchání se výparů v kabině auta po použití ostřikovače čelního skla.

Vyvíjí aplikaci pro mobilní telefony

Použití přístroje vyžaduje také spolupráci kontrolovaného. Testovací proužky naproti tomu ani nepotřebují, aby si kontrolovaný jedinec zrovna uvědomoval, že je právě vyšetřován.

"Dechová zkouška při určení míry alkoholu v krvi závisí na nespecifikovaných elektrochemických reakcích. Tento systém má chyby a často je u soudu nepoužitelný," uvedl Halámek. Testovací proužky by podle něj strážcům zákona poskytly větší všestrannost, přesnost i průkaznost.

Halámkova laboratoř momentálně spolupracuje s experty na výpočetní techniku při vývoji aplikace pro chytré telefony, která má vyhodnocovat výsledky z testovacích proužků bez případných nesrovnalostí.

Pot sice zapáchá, ale z biometrického hlediska je to podle Halámka fascinující tekutina. Nejenže může pomoci dostat ze silnic přiopilé řidiče, ale vědec přišel i s dalšími chytrými nápady na využití potu, například při odemykání chytrých telefonů a dalších zařízení. Na univerzitě v Albany působí od roku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy