Které auto se před kamerou objevuje nejčastěji? Filmům dominuje hlavně jedna značka

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 11. 2022 6:02
Bez aut si některé filmy snad ani nelze představit. Jak by vypadaly Návrat do budoucnosti bez DeLoreanu, Rychle a zběsile bez černého Chargeru a Taxi bez bez bílého Peugeotu 406? Právě autům ve filmech se v rámci studie věnoval i britský srovnávač pojištění Confused.com. Víte třeba, jaké auto se ve filmech objevuje nejčastěji?
Foto: Škoda Auto

Česká stopa

Ačkoliv původní průzkum Confused.com česká auta nijak nezahrnuje, protože se zkrátka ve filmech až tolik neobjevují, zapátrali jsme v databázi IMCDb, jak to s nimi vlastně je. Je to samozřejmě potřeba brát s rezervou, spousta českých filmů, v nichž se logicky auta s místem výroby v Mladé Boleslavi nebo Kopřivnici objevují nejčastěji, v mezinárodní databázi chybí.

Nejčastěji se z českých aut ve filmech objevují dle databáze Škody, a to zhruba ve 3670 případech. Tatru databáze identifikuje v 544 případech, motocykl Jawa ve 422 případech, Karosu v 279 případech, Pragu v 266 případech a traktory Zetor ve 165 případech. U nákladních aut LIAZ je to poněkud sporné, protože stejnou zkratku používá i ruský výrobce autobusů a v databázi se objevují oba výrobci společně, byť jsou bez jakýchkoliv vzájemných vazeb. Škoda-LIAZ pak byla ale zaznamenána ve 131 rolích. Podobný problém jako LIAZ má i Avia, stejně se jmenovala španělská užitková vozidla.

Z modelů se ve filmech nejčastěji objevuje Škoda Octavia, dohromady ji databáze našla ve zhruba tisícovce snímků. Nepočítají se tam ovšem tituly ze zemí, kde se Octavia jmenuje jinak, to znamená třeba Indie, kde se řadu let prodávala jako Laura.

 

Právě se děje

Další zprávy