Které auto se před kamerou objevuje nejčastěji? Filmům dominuje hlavně jedna značka

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 11. 2022 6:02
Bez aut si některé filmy snad ani nelze představit. Jak by vypadaly Návrat do budoucnosti bez DeLoreanu, Rychle a zběsile bez černého Chargeru a Taxi bez bez bílého Peugeotu 406? Právě autům ve filmech se v rámci studie věnoval i britský srovnávač pojištění Confused.com. Víte třeba, jaké auto se ve filmech objevuje nejčastěji?
Foto: Výrobci

Nejběžnější filmové a seriálové auto

První zajímavou statistikou, které se studie věnovala, byla četnost výskytu jednotlivých modelů aut na stříbrném plátně. A nakonec asi příliš nepřekvapí, že nejběžnějším filmovým a seriálovým vozem se stal Ford Crown Victoria. V záběru se objevil více než 7000krát, což má svou logiku: od druhé poloviny 90. let, kdy se ukázala vyobrazená druhá generace, to bylo zřejmě nejběžnější auto americké policie, k tomu je potřeba připočítat i nejrůznější agenty FBI nebo CIA, kteří ve filmech "CrownVic", jak se autu zkráceně říká, jezdí v civilních barvách. A pak existují samozřejmě i žluté newyorské taxíky, které Ford dlouhou dobu ztělesňoval.

Na druhém místě skončil Mercedes-Benz třídy S v nejrůznějších generacích, který dlouhodobě symbolizuje v mnoha snímcích takzvaný statusový automobil. To znamená, že s ním často jezdí bohatí lidé, případně politici. Třetí a čtvrté místo už ale zase patří Fordům: po sportovním Mustangu následuje v Česku neznámá dodávka Econoline. Pátý skončil Chevrolet Impala, který patří pro změnu k typickým automobilům z půjčovny v nejrůznějších amerických snímcích.

Dodejme, že data vycházejí z internetové databáze IMCDb (Internet movie car database - v překladu internetová databáze filmových aut) a nezahrnují auta v neznámých rolích, případně auta objevující se jen v pozadí, například zaparkovaná na ulici.

Nejběžnější filmová a seriálová auta

Auto Počet "rolí"
1. Ford Crown Victoria 7252
2. Mercedes-Benz třídy S 4088
3. Ford Mustang 4031
4. Ford Econoline 3851
5. Chevrolet Impala 3534
6. Chevrolet Caprice 3166
7. Ford série F 2983
8. Ford Transit 2975
9. Volkswagen Golf 2828
10. Mercedes-Benz třídy E 2733
 

Právě se děje

Další zprávy