Netankujte u první pumpy. Stačí kousek a ušetříte stokoruny

Radek Pecák Radek Pecák
15. 12. 2014 14:23
Tankovat na dálnici se opravdu nevyplatí. Pokud sjedete, můžete ušetřit na nádrži téměř pětistovku, ukázal redakční minitest.
Řetězec ONO reagoval na současné snižování cen ropy nejvíce.
Řetězec ONO reagoval na současné snižování cen ropy nejvíce. | Foto: Radek Pecák

Současné zlevňování ropy se na konečných cenách litru benzinu a nafty promítlo jen mimo dálnice. Ukázal to praktický test online deníku Aktuálně.cz, který o víkendu zkoumal údaje na vývěsních stojanech benzinových pump na Rokycansku a v Plzni.

V okruhu zhruba dvaceti kilometrů lze benzin do auta tankovat za cenu 38,90 Kč za litr, ale také za 29,50 Kč.

Foto: Radek Pecák

Nejvyšší údaj jsme našli u dálniční čerpací stanice řetězce Shell, která se nachází poblíže sjezdu na Rokycany na 62. kilometru dálnice D5. Tato stanice patří podle našich zkušeností dlouhodobě k nejdražším v rámci celé České republiky.

Naopak suverénně nejlevněji lze v této oblasti naplnit nádrž v Plzni na Domažlické třídě u "pumpy" řetězce Ono.

Stačí jen malá "zajížďka"

Řidič, který sem z dálnice sjede, ušetří (po odpočítání spotřebovaného paliva při zajížďce) při naplnění padesátilitrové nádrže osobního auta více než 400 korun. Obě čerpací stanice jsou od sebe vzdáleny zhruba dvacet kilometrů. Pokud ale řidič pojede po dálnici D5 po trase Praha-Plzeň a dále do Německa, zajede si z dálničního sjezdu na 89. kilometru po cestě k čerpadlu a zpět jen necelých deset kilometrů. Při tom spálí přibližně půl litru paliva, tedy v přepočtu méně než dvacet korun.

Rozdíl v ceně nafty je jen o málo menší. U zmíněné dálniční "shellky" bylo v neděli dopoledne palivo pro vznětové motory v ceně 38,90 Kč, čerpací stanice Ono v Plzni na Domažlické třídě prodávala litr nafty za 29,90 Kč.

Jen kilometr od dálnice lze tankovat skoro o pět korun levněji.
Jen kilometr od dálnice lze tankovat skoro o pět korun levněji. | Foto: Radek Pecák

Hodně (přesně 235 Kč při natankování 50 litrů benzinu nebo nafty) mohl ušetřit ten řidič, který pouze opustil zmíněný sjezd na 62. kilometru plzeňské dálnice a vydal se směrem k městu Rokycany. Po kilometru narazil na čerpací stanici Agip, kde jak benzin, tak i nafta stály v neděli dopoledne shodně 34,20 Kč. V porovnání s dálničním čerpadlem byla tedy cena o 4,70 Kč za litr nižší. Náklady na tuto "zajížďku" jsou navíc zcela zanedbatelné, jak ve finančním, tak i časovém vyjádření.

Zajímali jsme se také o to, jaká je v současné době obvyklá cena obou druhů pohonných hmot na Plzeňsku a Rokycansku. Zajeli jsme tedy k dalším několika čerpadlům v obou městech a v jejich okolí a zjistili, že nejčastěji čerpadláři nabízejí Natural 95 a motorovou naftu za necelých 33 Kč. Tato cena byla typická jak pro čerpací stanice v menších obcích (například Břasy), tak i v okresním městě Rokycany a krajské metropoli Plzni.

 

Právě se děje

Další zprávy