Začíná autosalon v Šanghaji. Už je supervýznamný

Radek Pecák Radek Pecák
19. 4. 2011 4:31
Kromě desítek premiér čínských aut se tu odehrává například i světová premiéra nového VW brouk
Foto: BMW

To, že si Volkswagen vybral k prezentaci nové generace takové legendy, jako je VW brouk, autosalon Šanghaj, svědčí o tom, jakého významu tato automobilová akce dosáhla.

Můžeme to tvrdit, i když současně se tento vůz představí ještě v Berlíně a také na dalším světovém autosalonu v New Yorku. Ten ovšem bude šamghajským poprvé zastíněn, soudě alespoň podle počtu ohlášených světových premiér.

V čínské Šanghaji jich je ohlášeno více než 60. Vyplývá to z informací organizátorů a firem.

Je to logické, čísnký trh s auty je již největší na světě  a stále roste. Prodej osobních aut v Číně se loni zvýšil o 33,2 procenta na rekordních 13,8 milionu vozů, na pozici největšího automobilového trhu světa Čína vystřídala Spojené státy už předloni.  Jen tuzemská Škoda Auto loni v Číně prodala 180.000 vozů.

Zaměřeno na luxusní a sportovní vozy

Číňané bohatnou a dopřávají si stále víc větších a luxusních vozů. Proto zde automobilky budou vesměs prezentovat luxusní a sportovně zaměřená auta.

Mezi novinkami tak má být například koncept nového sportovního BMW M5, sportovně užitkový vůz od Audi pod označením Q3, koncept hybridního crossoveru Peugeot navrženého výhradně v Číně a Citroen odhalí model DS5.  Také tu má být odhaleno nejsilnější Porsche Panamera Turbo S.

Jednou z výjimek potvrzujících pravidlo bude koncept budoucího nejmenšího Mercedesu, tedy třídy A.

Škoda své novinky tajila

Nějaké novinky chystá i Škoda, ta to ovšem do poslední chvíle tajila.

Samozřejmě nebude chybět ani šestice největších domácích automobilových skupin FAW, SAIC, DFM, Changan, GAC a BAW. Svou výstavní plochu po získání švédského Volva rozšířila společnost Geely a představí se i další výrobci jako BYD, Brilliance, JAC nebo Haima.

Celková výstavní plocha proti přeloňsku, kdy se zde veletrh konal naposledy (střídá se totiž ob dva roky s tím v Pekingu) narostla o třetinu na 230 000 metrů čtverečních.

China Auto se pro novináře otevírá dnes. Redaktor Aktuálně.cz je u toho a bude přinášet aktuální zpravodajství.  

 

Právě se děje

Další zprávy