Motorkář zachránil řidiče i pacienta v havarované sanitce. Teď za to dostal ocenění

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 6. 2021 15:03
Motocyklový odborník, kaskadér a instruktor Josef Šiler zvaný Sršeň pomohl loni při nehodě sanitky na Plzeňsku zachránit jak jejího řidiče, tak i pacienta. Teď za to dostal titul Gentleman silnic. Ocenění každoročně uděluje Generali Česká pojišťovna spolu s Policií České republiky lidem, kteří pomohli při vážné dopravní nehodě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Loni v srpnu mezi obcemi Soběsuky a Neurazy na Plzeňsku nezvládl řidič sanitky na mokré vozovce řízení a sjel mimo silnici, kde se převrátil. Nehoda byla o to vážnější, že v tu dobu převážela sanitka pacienta.

Josef Šiler, známý pod přezdívkou Sršeň, úsek, kde se nehoda stala, zná - v nedalekých Klatovech má motocyklovou školu a často jím tak projíždí. Ve chvíli, kdy jím jel tentokrát, ho zaujaly čerstvé stopy od pneumatik. Při prohlídce okolí si pak ve zpětných zrcátkách své motorky všiml převrácené sanitky mimo silnici. "Sanitka ležela na poli přibližně pět metrů pod úrovní silnice," popisuje Šiler a zároveň tím vysvětluje, proč si jí řidiči, kteří úsekem projížděli před ním, nevšimli.

Když si sanitky všiml, zastavil a vrátil se k místu nehody. Ve chvíli, kdy seběhl k sanitce dolů, uviděl motorkář zaklíněného řidiče v bezvědomí. Šiler zavolal pomoc a spolu s německým řidičem, který u nehody posléze zastavil, se snažili jednak probrat řidiče sanitky, a jednak se dostat (nakonec úspěšně) do její zadní části k pacientovi, který se neozýval.

Řidiče se povedlo probrat, přičemž jej oba muži udržovali při vědomí až do příjezdu záchranářů. Josef Šiler podotýká, že záchranka i hasiči byli na místě přibližně za dvanáct minut od zavolání, posléze přiletěl i vrtulník. "Naštěstí i pacient vzadu byl v pořádku," dodává bývalý závodník, dnes mimo jiné instruktor. Během oněch dvanácti minut pomáhala motorkáři také operátorka, která mu radila, co dělat.

Josef Šiler přebírá ocenění pro gentlemana silnic.
Josef Šiler přebírá ocenění pro gentlemana silnic. | Foto: Policie ČR

Právě za Šilerovu pohotovou reakci, kterou oběma pasažérům v sanitce zachránil život, si v pátek 28. května v Plzni převzal titul Gentleman silnic. "S chladnou hlavou vyřešil celou situaci a ocenění si plným právem zaslouží," říká ředitelka celého projektu Ivana Buriánková.

Od roku 2004 se Josef Šiler stal už 202. držitelem tohoto titulu. Před ním pomohlo 150 mužů a 51 žen více než 270 obětem dopravních nehod. Největší počet držitelů ocenění je v Jihočeském a Moravskoslezském kraji, prvním gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu sedmnáctiletého mladíka. 

 

Právě se děje

Další zprávy