Záchody u dálničních pump ochrání turniket. Vstupné 15 korun

Radek Pecák Radek Pecák
19. 6. 2014 7:30
Čerpací stanice Shell zavádí poplatek za použití WC. Kdo si nakoupí, nemusí platit nic.
Nová podoba toalet na čerpacích stanicích Shell.
Nová podoba toalet na čerpacích stanicích Shell. | Foto: Shell

Praha - Patnáct korun zaplatí za použití toalety u frekventovaných čerpacích stanicích Shell na tuzemských dálnicích ten, kdo si uvnitř nic nenakoupí. "Zatím je to u dvanácti stanic, do konce roku přibude dalších šest," říká Petr Šindler z Shell Czech Republic.

Řetězec tak následuje například konkurenční Benzinu či Agip, které již také na několika vytížených pumpách začaly vybírat za vstup na WC.

Instalaci turniketů, do nichž je třeba vhodit mince, předcházela důkladná modernizace toalet.

Foto: Shell

Prostory jsou nyní vybavené špičkovou sanitární technikou, kabinky mají dveře zasahující od stropu až na zem a jsou v nich například i přihrádky na odložení tašek a kabelek. Stěny kabinek zdobí velkoformátové fotografie. Splachování či pouštění vody u umyvadel je bezdotykové. V Česku jde o vysoce nadstandardní úroveň veřejných toalet.

Lidé chtěli hlavně háčky

Patnáct korun se může návštěvník brzy vrátit. Kupon z turniketu totiž slouží jako voucher, který lze v plné výši uplatit při nákupu v obchodě čerpací stanice.

"Do přestavby záchodků na každé stanici jsme investovali desítky tisíc eur," upřesnil online deníku Aktuálně.cz Almar Holtz, majitel nizozemské firmy 2theloo, která úpravy jako partner Shellu zajistila. Přesnou výši sumy odmítl upřesnit.

O výtěžek se jeho firma bude dělit s provozovateli čerpacích stanic, jejichž obsluha rovněž zajišťuje průběžný úklid.

Podle průzkumu, který si Shell udělal, téměř 60 procent lidí odradil stav toalety na čerpací stanici od jejího použití. Zkoumal také, co lidé na záchodcích nejvíce vyžadují. Největší počet (91 %) uvedl háčky na zavěšení, následovalo dobře osvětlené zrcadlo a přebalovací koutek.

 

Právě se děje

Další zprávy