Za volant se chodí do schodů jako na balkon. Vypadá jako dům na kolech, jak se řídí?

Eva Srpová Jakub Zuzánek Blahoslav Baťa Eva Srpová, Jakub Zuzánek, Blahoslav Baťa
25. 9. 2020 6:01
Na silnici je nepotkáte, slouží v lomech a dolech. Říká se jim dampry nebo také dempry a mají pouze dozadu sklápěcí otevřenou korbu s pevným čelem. A protože to nejsou žádné trpasličí stroje, ale pořádné kolosy, často mají na placatých přídích schůdky, po kterých se "leze do patra" jako na ochoz před kabinou pro dva, po které se můžete o pauze procházet. Vypadá to skvěle, že?
Eviny mašiny - dempr | Video: Eva Srpová, Jakub Zuzánek, Blahoslav Baťa

Komatsu HD 405-7 váží 35 tun. Na jeho obří korbu se ale vejde dalších 40, případně 27,3 kubíku, čehokoli byste si přáli popovézt. Slouží v Lomu Klecany, který vlastní firma Skanska.

Je starý jedenáct let, prvních pět ale vozil kámen v lomu Luleč, než se přesunul ku Praze. Mimochodem, už jen samotné převezení není jednoduché, na šířku měří necelých pět metrů a na výšku 4,5 a dlouhý je jako dvě auta, tedy přes devět metrů.

V Klecanech převáží stavební štěrk a patří mezi největší stroje, které zde využívají. Ve světě samozřejmě jezdí v lomech ve Švédsku, Číně nebo USA i daleko monumentálnější kolosy velké jako několikapatrové domy, ale i tento dempr rozhodně není žádný drobeček. Jen pneumatiku má větší, než kolik měří na výšku autorka článku.

Řídí se ale překvapivě snadno, naftový šestiválec nabídne 376 kW a sedmička na konci označení stroje informuje, že má sedmistupňový automat. V kabině se o strojníka stará klimatizace a přijde vhod i couvací kamera. A hlavně asistent, který stroj brzdí při cestě z kopce, kdy má řidič za zády desítky tun kamení a Komatsu by se, posíleno nákladem, nejraději zkratkou rozjelo do nejnižšího patra lomu rychlostí divokého stáda.

Výhled z kabiny je ovšem monumentální a nejvtipnější jsou samozřejmě ty schody jako na balkon, které si stroj vozí na useknuté přídi. Ostatně, jaké to je, důlní dempr řídit, se podívejte na video.

Děkujeme za možnost fotit, natáčet a především se svézt v dempru firmě Skanska, která Lom Klecany vlastní.

 

Právě se děje

Další zprávy