Za obraz vám dáme auto. Švédský Polestar chce své kupé 1 se zájemci směnit i za umění

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 6. 2021 11:30
Luxusní odnož švédského Volva, automobilka Polestar, zájemcům o svá auta umožní, aby si je koupili za „umění“. Jedny z posledních kusů sportovního hybridního kupé Polestar 1, které jinak stojí 155 000 eur (3,9 milionu korun) a jehož výroba letos končí, bude možné pořídit výměnou za sochu nebo obraz.
Speciální edice hybridního kupé Polestar 1.
Speciální edice hybridního kupé Polestar 1. | Foto: Polestar

Polestar zváží přijetí všech možných typů umění: od fotografií přes obrazy, sochy, nejrůznější instalace a další. Příchozí nabídky nejprve zváží přední znalec Theodor Dalenson, a pokud podle něj bude smysluplné je pořídit, automobilka si je nechá ocenit u dvou z nejslavnějších aukčních domů Sotheby’s a Philips. Firma přitom plánuje, že po určité době umělecká díla opět prodá.

Dalenson pro tiskovou zprávu automobilky připomíná, že v minulosti podobné směny nebyly ničím výjimečným a že jejich prodej probíhal mimo dnes zavedený trh s uměním. "Před několika sty lety probíhal obchod s uměním především mezi umělci a jejich patrony. Umělci jako Picasso třeba směňovali svoje skici za jídlo v restauraci. Iniciativa Polestaru je tedy ve své podstatě velice přirozeným rozšířením tradičního pojetí umění jako platby za cenné věci."

Pro Polestar je logicky podobný způsob pořízení umění zajímavou investicí. Aukční ceny rostou jak u klasického, tak současného umění a za vysoké částky se prodávají i poměrně specifické předměty. Designové tenisky Kanyeho Westa, které měl raper v roce 2008 na předávání cen Grammy, se letos na jaře vydražily za 1,8 milionu dolarů (37,5 milionu korun).

"Nápad nabídnout Polestar 1 umělcům a sběratelům směnou za umění je skvělý. Je to pro nás skutečně výjimečný vůz (jedná se o první model značky, pozn. aut.) a my ho chtěli unikátní cestou oslavit předtím, než jeho výroba skončí. Ostatně podobně jako umělecké dílo, je i tohle auto ručně vyráběné a cenné," říká šéf automobilky Thomas Ingenlath, bývalý šéfdesignér Škody a mj. autor modelů Roomster a Yeti.

Prodejní model auto za umění bude automobilka nabízet v USA a Evropě od 10. června do 25. srpna 2021. Směnit za umění půjde i některý z 25 kusů speciální edice Polestaru 1, již automobilka představila na dubnovém autosalonu v Šanghaji. Ta je vyvedená v matné zlaté barvě s odpovídajícími brzdovými třmeny a černými koly.

Netradiční možnosti pořízení auta v nedávné době zkoušela i americká Tesla, která krátkou dobu nabízela své modely za kryptoměnu bitcoin. V polovině května s tím ale přestala, protože podle Elona Muska může těžba kryptoměny způsobovat globální oteplování. Potřebná elektřina má vznikat spalováním uhlí.

 

Právě se děje

Další zprávy