Za deset měsíců letošního roku zloději ukradli v Česku 4274 aut. Nejrizikovější je Praha

Eva Srpová Eva Srpová
28. 11. 2016 13:24
Podle policejních statistik zloději v České republice odcizili od ledna do října letošního roku přes čtyři tisíce aut. Dopadení pachatelů je stále spíše ojedinělé, objasní se zhruba pětina případů.
Podle policie jdou někdy majitelé aut zlodějům naproti. Často zapomenou vozidlo i zamknout.
Podle policie jdou někdy majitelé aut zlodějům naproti. Často zapomenou vozidlo i zamknout. | Foto: Shutterstock

Zloději od ledna do října letošního roku ukradli v Česku celkem 4274 aut a způsobili tím škodu přes 600 milionů korun. Z tohoto počtu celá třetina zmizela v Praze – zloději zde odcizili 1458 vozidel. Za Prahou je hned Středočeský kraj, následuje ho Liberecký, jih Moravy a Ústecký kraj. Nejméně se však kradlo v Karlovarském kraji, kde bylo odcizeno 31 aut. 

Jedna zpráva je však pozitivní – ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce se počet krádeží snížil. „Vývoj automobilové kriminality vykazuje s výjimkou roku 2013 dlouhodobě klesající trend. Počet krádeží dvoustopých vozidel v roce 2015 meziročně poklesl o 28 procent,“ uvedla Jana Horáková z odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality ministerstva vnitra.

Nejvíce si zloději vybírají vozy značky Škoda, a to modely Octavia a Fabia. Důvodem je samozřejmě i to, že tyto vozy jsou v Česku provozované v hojných počtech, a proto je poprávka po náhradních dílech značná. 

„V souvislosti se zvyšujícím se prodejem korejských a japonských vozů v  posledních letech lze ale předpokládat, že jak bude vozový park stárnout, bude se zvyšovat poptávka i po náhradních dílech těchto vozů, což může vést ke zvýšení krádeží uvedených koncernových značek,“ dodala Horáková.

 

Právě se děje

Další zprávy