Za co nejjednodušší nákup ojetiny: Aplikace zařídí smlouvu, převod peněz i úvěr

Martin Přibyl Martin Přibyl
12. 8. 2021 10:42
Společnost Volkswagen Financial Services (VWFS), u nás dříve známá jako Škofin, spustila v Německu pilotní provoz aplikace Vender. Jejím cílem je pro prodávajícího a kupujícího maximálně zjednodušit a zabezpečit prodej ojetého auta.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

"Naším cílem bylo připravit prodejcům i kupujícím kompletní, technicky bezpečné a pohodlné řešení," popisuje aplikaci Dr. Michael Reinhart z VWFS. Aplikace je logicky cílená na soukromníky, kteří si vozy prodávají mezi sebou. Těm odpadne starost o správné znění kupní smlouvy i bezpečí při převodu peněz nebo platbě v hotovosti.

VWFS naopak větří možnost výdělku na "soukromém" trhu s ojetinami, kam se firmy nabízející značkové financování běžně nemají šanci dostat. Většina plateb zde probíhá buď v hotovosti, nebo s využitím spotřebitelských úvěrů klasických bank.

Jak to funguje? Prodávající a kupující se přes mobil zaregistrují pomocí svých občanských průkazů, u nichž systém kontroluje pravost, a totožnost osoby následně prověří ještě fotografií obličeje.

Prodávajícímu pak stačí zadat do aplikace údaje o svém autě, nahrát fotografie a systém sám připraví kupní smlouvu, kterou si pak následně obě strany mohou ještě přizpůsobit. Přes Vender pak prostřednictvím Volkswagen Bank probíhá i platba, pokud má kupující zájem, je možné pomocí aplikace získat i úvěr.

Ve chvíli, kdy od kupujícího odejdou peníze, smlouva se zároveň digitálně podepíše a prodávající by měl svoje peníze s jistotou dostat během několika dnů. Mezitím již oba mohou začít řešit převod auta. Není nutné platit za auto hotově nebo čekat, než se peníze připíšou na účet.

Vender není vázaný na nějaký inzertní server nebo značku auta, jedná se o čistý prodejní nástroj. Prodejce za usnadnění práce a větší bezpečnost zaplatí 39 eur, v korunách necelou tisícovku. Pro kupujícího je použití Venderu zdarma.

Podle vyjádření české pobočky Volkswagen Financial Services pro Aktuálně.cz se u nás uvedení Venderu pro tento nebo příští rok neplánuje.

 

Právě se děje

Další zprávy