Z Mercedesů jednou zmizí knoflíky. Rádio zapne gesto

Radek Pecák Radek Pecák
13. 8. 2011 3:42
SMS zprávy nebude nutné vyťukávat, postačí je v autě vyslovit
Foto: Aktuálně.cz

Stále více času se při novinářských prezentacích nových modelů automobilek (pokud to samozřejmě nejsou ta nejmenší a nejlevnější auta) věnuje prezentaci schopností multimediálních systémů, které jsou v interiéru k dispozici.

Mercedes-Benz, který má v této oblasti řadu prvenství (například v roce 1993 ve třídě S představil první integrovaný komunikační a navigační systém a v roce 1996 následovala inovace v podobě systému hlasového ovládání LINGUA?TRONIC), se i nyní snaží nezaostávat za konkurencí.

Například od letošního roku nabízí také přístup k internetu.

A co bude dále? Prof. Dr.- Ing. Bharat Balasubramanian, vedoucí ředitelství pro produktové inovace a procesní technologie v oddělení výzkumu a vývoje koncernu Daimler AG tvrdíl:  „Naši vizi lze shrnout čtyřmi hesly: komplexní zážitek, přirozená interakce, smyslová dokonalost a komfort s dálkovým ovládáním".

3D displej se objeví již brzy

Již od podzimu se rozšíří nabídka integrovaných aplikací pro multimediální systém COMAND Online. Budou k dispozici nové aplikace pro internetovou síť Facebook(TM) a pro funkce Google(TM) Streetview a Google(TM) Panoramio.

Ve střednědobém horizontu se počítá s tuctem dalších aplikací, které budou moci používat všichni zákazníci, kteří jezdí ve vozech Mercedes-Benz vybavených systémem COMAND Online.

„Uskutečňujeme také průzkum v oblasti 3D displejů. Prostorové zobrazování totiž umožňuje intuitivnější vnímání informací," zdůrazňuje Balasubramanian. „Tímto jednodušším a rychlejším vnímáním informací lze dále zvýšit bezpečnost silniční dopravy".
Ještě intuitivnější bude v budoucnosti také ovládání, které bude probíhat dalekosáhle prostřednictvím hlasu za podpory gest a dotyků.

Ve střednědobém horizontu bude možné diktovat zprávy SMS a e-maily nebo si vyžádat aktuální zprávy. Za tím účelem bude nutné vyslovit buď hlavní titulek, nebo, při tzv. „volném" hlasovém vyhledávání, cílenou otázku („Jaké je počasí v jižních Čechách?").

Prstem ukážete na světlo, a ono se rozsvítí

Dalšími příklady „přirozené interakce" je procházení menu prostřednictvím gest nebo rozpoznávání rukopisu (psaní prstem na povrch hlavního displeje přístroje). Čtecí lampičky nebo osvětlení interiéru bude v budoucnosti možné zapínat nebo vypínat pohybem ruky podél stropní ovládací konzoly.

Možná jednou zmizí i klasické ovládací prvky. Mohly by je nahradit neviditelné kamerami pro ovládání prostřednictvím gest.

Řidič budoucnosti se také bude moci rozhodnout, jaké obsahy nebo aplikace si bude chtít vzít s sebou do vozidla, a to například při snídani u stolu nebo v práci v kanceláři prostřednictvím pohodlného dálkového ovládání pomocí smartphonu nebo PC, na němž provede příslušnou předkonfiguraci.

Již nyní je možné do systému COMAND Online stáhnout si trasu zvolenou na PC na portálu Google Maps a odeslanou do vozidla.

 

Právě se děje

Další zprávy