Z lyží se stane smrtící oštěp. Crash testy ukazují, jak může skončit cesta na hory

Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 12. 2019 6:43
Může to být havárie nebo prudké zabrzdění, když automobilu do cesty vběhne srnka. Lyže naskládané v kufru a položené na sklopených opěradlech zadních sedadel vyletí dopředu a zasáhnou posádku. Tvrdě.
Crash test s lyžemi | Video: ÖAMTC

Špičky lyží mohou v takovém případě narazit jako oštěp do opěradel a poranit cestujícím vpředu páteř. Pokud po opěradle sklouznou, mohou zranění způsobit svými ostrými hranami. Lyžařská bota, která má běžně dvě kila, narazí do hlavy spolujezdce, jako by vážila kil sto. Drobnosti létají uvnitř auta a rozbíjí čelní sklo. Při nárazu se jejich váha může zvýšit až padesátinásobně. O tom, jak nebezpečné může být špatné upevnění nákladu, se můžete přesvědčit na videu.

Přes to všechno řada lidí zásad správného uložení nákladu nedbá. I v Rakousku, kde za to může policie udělit pokutu až pět tisíc eur (v případě, že špatně uložený náklad ohrožuje i okolní provoz). "Stále vídáme auta, v nichž jsou těžká zavazadla, lyžáky, lyže nebo snowboardy jen tak položeny na zadních sedadlech," upozorňuje instruktor bezpečné jízdy Roland Frisch z rakouského autoklubu ÖAMTC.

Nebezpečí se dá pochopitelně předcházet, jen to zabere pár minut navíc. Náklad je totiž nutné pořádně upevnit a naskládat ho do kufru nebo do střešního boxu. "Netrvá to dlouho a v nejhorším možném případě vám to může zachránit život," uvádí rakouský autoklub. Následující zásady pochopitelně neplatí jen v případě, že jedete na lyže, využijete je i v létě při cestě do Chorvatska.

V Česku může policie za špatné upevnění nákladu udělit pokutu ve výši až dvou tisíc korun. Náklad uvnitř vozu totiž ani u nás nesmí ohrozit řidiče a spolujezdce

9 tipů pro bezpečné uložení nákladu v autě

  1. Těžké věci patří do zavazadlového prostoru. Kufry a nejrůznější tašky patří ideálně co nejvíce dospodu zavazadelníku a co nejblíže k zadním opěradlům. Třeba boty na lyže se dají i schovat do na podlahu auta za přední sedadla. Zadní opěradlo sklopte jen v případě, že je to skutečně nutné.
  2. Těžký náklad dobře upevněte, a to opět s použitím stahovacích pásů nebo fixační sítě. Obojí chytíte do ok po stranách nebo v podlaze zavazadlového prostoru (má je většina aut). "Bezpečnost se dá zvýšit zapnutím bezpečnostního pásu na zadních sedadlech. Opěradlo tak má při nárazu další oporu," říká Roland Frisch z ÖAMTC.
  3. Na roletce nebo krytu zavazadlového prostoru by nemělo ležet vůbec nic. Pokud náklad přesáhne horní hranu sedadel, oddělte zavazadlový prostor pomocí dělicí sítě nebo mříže.
  4. Na zadních sedadlech by měly být věci položeny jen v případě, že jdou zajistit pomocí bezpečnostních pásů. Ty je podrží na místě.
  5. Pokud naložíte dovnitř vozu lyže nebo snowboard, nezapomeňte jejich hrany překrýt třeba dekou, nebo by měl být ve skivaku. Obojí je nutné důkladně upevnit, ideálně pomocí upínacích pásů.
  6. Neskladné věci patří do střešního boxu. Je to i ideální místo pro lyže nebo lyžařské boty. Ovšem pozor, i uvnitř boxu musí být náklad důsledně upevněn. "Pokud náklad uvnitř boxu není při prudkém zpomalení stabilní, může to vést k velice nebezpečné situaci," varuje Frisch. Při nakládání střešního boxu je nutné dbát i na jeho povolné zatížení a maximální zátěž střechy vozu.
  7. Nákupní tašky nebo koše s volně naskládanými věcmi uvnitř by se měly zakrýt. Jejich obsah po nárazu létat uvnitř auta.
  8. Skleněné lahve do auta nepatří. Při nárazu se rozbijí a střepy mohou pasažéry uvnitř pořezat. Ani by petky by se ale uvnitř neměly válet, schovejte je do schránek ve dveřích.
  9. Auto naložte tak, abyste viděli ven. "Důležité je zachovat volný výhled ven prostřednictvím vnějších a vnitřních zrcátek a také to, aby řidič viděl přes rameno," píše ÖAMTC.
 

Právě se děje

Další zprávy