Z kufru auta snadno utečete díky svítící záchranné páčce. Prosadila ji oběť brutálního únosu

Jan Markovič Jan Markovič
9. 8. 2016 15:33
Všechny automobily typu sedan vyrobené ve Spojených státech už jsou povinně vybavené záchrannou páčkou do kufru. Ta má pomoci těm, kteří se nedobrovolně ocitli zavření ve svém nebo cizím autě, s útěkem. Před tím, než se v autech objevila, umíraly ročně desítky dětí i dospělých. Její celoplošné zavedení přitom pomohla prosadit právě jedna z obětí únosu.
Americká automobilka Ford už v té době do některých svých modelů dávala malé fluorescenční táhlo nebo páčku tak, aby ji člověk zavřený v kufru snadno našel.
Americká automobilka Ford už v té době do některých svých modelů dávala malé fluorescenční táhlo nebo páčku tak, aby ji člověk zavřený v kufru snadno našel. | Foto: Youtube.com

Před téměř 21 lety se stala Američanka Janette Fennellová spolu se svým manželem obětí brutálního únosu. Dva maskovaní lupiči manžele přepadli přímo v jejich garáži v domě v San Francisku, přiložili jim pistole ke spánku a donutili je ulehnout do kufru jejich sedanu značky Lexus. Když usedli za volant, zjistili, že je ve voze ještě malé dítě Fennellových v dětské sedačce. Vysadili ho na chodník a se dvěma lidmi v kufru vyrazili za město.

Tam otevřeli kufr, donutili Fennellovy odevzdat všechny šperky, peníze a kreditní karty včetně PIN kódů, pohrozili jim smrtí v případě, že PIN nebude fungovat, a znovu je zavřeli do kufru. Ačkoliv předtím z médií slyšela, že lidé zavření v kufru auta mají po pěti minutách značně sníženou šanci na přežití, Fennellová zachovala chladnou hlavu, proškrábala se vnitřním obložením víka a podařilo se jí najít lanko ovládající otvírání. Oba manželé přežili a syna našli v pořádku před domem.

Fennellová se jako oběť únosu nechtěla smířit s tím, že kdyby měla smůlu, zřejmě by v kufru i s mužem zahynula. Obětí udušení, přehřátí nebo prostého vyčerpání zavřených nedobrovolně v kufru nejčastěji vlastního auta totiž v USA bylo hodně. Například o pár let později v roce 2000 vyšla studie, která upozorňovala na to, že za 20 let bylo zaznamenáno na 1250 případů lidí zavřených v kufru bez možnosti úniku.

Jen krátce po svém únosu proto rozjela matka dvou dětí masivní kampaň za záchranný prvek, který by obětem únosu nebo těm, kteří se v kufru zavřou nešťastnou náhodou, pomohl snadno uniknout. Americká automobilka Ford už v té době do některých svých modelů dávala malé fluorescenční táhlo nebo páčku tak, aby ji člověk zavřený v kufru snadno našel. A to bylo přesně to, co hledala.

Fennellová našla podporu u Fordu a nakonec se jí podařilo přesvědčit i úřady, i když jen o chlup. „Vyhráli jsme jen o jediný hlas,“ vzpomínala pro server Atlas Obscura na jednání, kde měl projít nový federální zákon. Nakonec jí pomohla i nešťastná událost, při které v roce 1998 zemřelo jedenáct dětí když se omylem zabouchly v kufru. Od 1. září 2001 tak dostali všichni výrobci aut v USA povinnost vybavit kufry sedanů záchranným zařízením po únik z kufru.

Podle serveru Jalopnik.com se od té doby u nových aut neobjevilo ani jediné úmrtí spojené s tím, že by byl někdo zavřený v kufru. Také únosů ubylo. Mezi lety 2001 a 2012 ale přesto bylo zaznamenáno 22 úmrtí dětí v kufrech. Vždy šlo o starší vozy, které neměly povinnost být záchrannou páčkou vybaveny.

„Znám hodně příběhů o tom, jak zloději přepadli své oběti, hodili je do kufru a chtěli je dovézt k bankomatu, aby jim předali peníze. Lidem se ale vždy z takové situace podařilo uniknout,“ řekla Fennellová pro Atlas Obscura. Prosazuje přitom i montáž dodatečných záchranných páček do aut, která jimi vybavena nejsou.

Po úspěchu se záchrannou páčkou nepřestala v boji za další bezpečnostní prvky. Podařilo se jí například vybojovat zákon, který u nových aut vyrobených od roku 2018 zavede povinnost parkovací kamery ve výbavě. Ta by měla zachránit děti, které by nepozorný rodič přejel. Podle jedné z obětí takové nepozornosti se dokonce návrh zákona jmenuje.

 

Právě se děje

Další zprávy