Yeti bude kompletně z Ruska

Tomáš Rybecký
13. 12. 2012 0:16
Škoda zahájila výrobu modelu Yeti v ruském Nižním Novgorodu
Foto: Škoda Auto

Škoda zahájila kompletní výrobu modelu Škoda Yeti v ruském závodě společnosti GAZ v Nižním Novgorodu. Ten je již druhým závodem automobilky v Rusku. V budoucnu bude v Nižním Novgorodu s Yetim vyráběna také nová Škoda Octavia pro ruský trh. Zahájení její výroby je plánováno v polovině roku 2013.

Výroba v Nižním Novgorodu probíhá ve spolupráci s Volkswagen Group Rus a ruskou automobilkou GAZ Group. Yeti je první vůz, který bude v Nižním Novgorodu v rámci této spolupráce sjíždět z linky. V režimu CKD (Completely Knocked Down), tj. montáže z dodaných dílů, probíhá kompletní výroba vozu, včetně provozů svařovny, lakovny a montáže. Dosud se Škoda Yeti v Nižním Novgorodu vyráběla v režimu SKD (Semi Knocked Down), takže karoserie vozu byla již předem smontovaná.

V závodě v ruském městě Kaluga se již vyrábějí modely Octavia a Fabia. Od jara 2014 je navíc plánována výroba nového modelu Škoda Rapid pro ruský trh. V roce 2012 je česká automobilka na ruském trhu mimořádně úspěšná. Dodávky ruským zákazníkům vzrostly v období od ledna do října 2012 v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 40 % na 80 100 vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy