Vztyčený prostředníček může v Německu přijít na 100 000

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 2. 2011 1:55
Za urážky německých policistů zaplatíte stovky eur

 Bezohledná jízda, sprosté výkřiky,  klepání si na čelo či dokonce zvednutý prostředníček směrem ke druhému řidiči,  jsou v řadě zemí silniční policií trestány. V několika dokonce existuje přesný sazebník, na kolik každé konkrétní jednání vyjde.

Už v lednu na Slovensku oznámili, že řidičské poklesky budou trestat přísněji než dříve. Největší hrozbou pro řidičovu peněženku je sice rychlá jízda (překročení o 71 kilometrů v hodině a více) přijde na 650 Euro), ale vydali i sazebník takzvaných pirátských přestupků.

Například bezdůvodná jízda v levém pruhu se bude oceňovat 60 eury. Stejnou výši má pokuta za bránění v předjíždění a třeba i náhlé zabrzdění.

Stačí jen hrozit radaru

V Německu bývají s policisty ještě menší žerty. A stejný přestupek jako na Slovensku bývá podstatně dražší.

Pochůzkář v Berlíně nemá ve čtvrtek příjemnou službu.
Pochůzkář v Berlíně nemá ve čtvrtek příjemnou službu. | Foto: Reuters

Německý motoristický časopis AutoBild proto sestavil sazebník pro cholerické řidiče. Pro prchlivé Čechy na cestách ho přeložila Asociace českých cestovních kanceláří.

Jakýsi ceník vulgarit vůči mužům zákona je zajímavý mimo jiné tím, že počítá i s případnou urážkou stacionárního radaru.

V případě, že budete vyfoceni, jak radaru ukazujete prostředníček, což je mimochodem nejhorší prohřešek sankcionovaný čtyřmi tisíci eur, budete pykat za pohrdání úřady.

Zklamaní budou i mazaní šoféři, kteří by si chtěli před německým policistou ulevit v češtině. Pokud totiž výrok v cizí řeči policista posoudí jako slovní útok, můžete se pouze modlit, aby ho neposoudil jako příliš drahý.

Spolek kašparů za tisícovku

Sazebník není oficiální pomůckou německých úřadů. AutoBild jej nicméně sestavil na základě soudních rozhodnutí, a tak by měl alespoň orientačně odpovídat postihům, které řidičům hrozí.

Pokud například strážci zákona u našich západních sousedů řeknete "Polib mi...," měli byste mít v záloze 300 eur. Stejně draho pak vyjde, když budete hlídku přirovnávat ke stádu dobytka.

Podezřívat policejního důstojníka z toho, že má úpal, už si mohou dovolit pouze movitější Němci. Vyjde totiž na tisíc eur, stejně jako přirovnání policejní sboru ke spolku kašparů.

Nejvyšší pokutu (2500) eur si zatím vysloužil řidič, který policistu pohanil označením svině a ještě k tomu stará.

Německá policie
Německá policie | Foto: Profimédia

Drahá gesta

Jak již bylo řečeno, nejhorší urážkou, kterou zatím německé úřady poznaly, je zdvižený prostředníček. Tímto jednoduchým pohybem můžete převést na konto německé policie hned několik měsíčních platů.

Velice neradi mají prý Němci také pohyb dlaně před čelem naznačující, že jste se zbláznil, což vyjde na tisíc eur.

Poněkud levnější úlevu přinese prosté poklepání na čelo. To si může řidič dopřát za 750 eur.

Nenáročným nebo šetřivým řidičům pak lze doporučit vypláznutí jazyka, což stojí pouhých 150 eur. 

 

Právě se děje

Další zprávy