Vzteklých řidičů přibývá, potvrdila studie

Tomáš Rybecký
28. 6. 2012 7:40
Auta dělají i z beránka vlka. I troubení je agrese
Foto: Aktuálně.cz

Podle průzkumu společnosti Continental Tyres polovinu řidičů už nebaví řízení kvůli hrozbě setkání se vzteklými kolegy v provozu.

Tyto obavy se projevily ve výsledcích průzkumu uskutečněného mezi 2000 řidiči. Tento průzkum zároveň odhalil, že 15 % řidičů již někdy vystoupili z auta aby čelilo ataku jiného řidiče. Průzkum firmy Continental má podpořit její kampaň nazvanou „Courtesy Campaign", která má řidiče nabádat ke zdvořilejšímu chování a řízení.

Studie také osvětlila, že třetina motoristů počítá při řízení s agresivním chováním ostatních řidičů. Dále si 70 % řidičů uvědomuje, že sami se za volantem chovají agresivněji než při jiných příležitostech.

Odhalení jsou šokující

Bezpečnostní expert Continetal Tyres Tim Bailey říká: „Odhalení jsou šokující. Nejvyšší důležitost má bezpečnost na silnicích, ale když se motoristé bojí vzteku, mohou se méně soustředit a zvyšují tak riziko pro ostatní. A to nesmíme pominout fakt klesajícího potěšení z řízení."

Bailey dodává: „Právě rozjíždíme kampaň Courtesy Campaign, která má pomoct zmenšit tento problém nejen pro zvýšení bezpečnosti a zkvalitnění zážitku z jízdy, ale i proto, že odhalování tohoto problému řidičům a pomoc s jeho řešením může redukovat dopravní zácpy a zpoždění."

I troubení je agrese

Když na vás někdo zatroubí, je to nejčastější formou agresivity, stejně jako příliš malý odstup a přibrzďování za vaším vozem. Dalším nejčastějšími spouštěči vzteku jsou předjetí, blikání světly a útočná gesta rukama.

Bylo by zajímavé zjistit, jak by podobný průzkum dopadl u nás, protože každý český řidič, který měl možnost řídit ve Velké Británii, si tam v porovnání s českými silnicemi připadal jako v oáze klidu a pohody.

--------------------------------------------------------------------------------

Naučí vás autoškola klidnému chování za volantem?

 

Právě se děje

Další zprávy