Vyzkoušeli jsme většinu verzí nové Škody Octavia ve sportovní verzi RS. Brali bychom benzinové kombi

Ondřej Běhal
10. 4. 2017 10:13
Základní karoserie liftback, ale i kombík. Benzin, i diesel. Automat, nebo manuál. Pohon předních i všech kol. Aktuálně.cz jako jedna z prvních redakcí v Česku vyzkoušela modernizované provedení sportovní verze Škody Octavia a podařilo se nám proklepnout většinu dostupných verzí. Testovali jsme Octavii RS na uzavřeném okruhu v rakouském Pachfurthu i na okolních silnicích a měli možnost ji porovnat i s běžnou variantou. Podívejte se do grafiky na naše dojmy z jednotlivých provedení nové Škody Octavia RS.

Podrobné porovnání nové Škody Octavia RS Combi s podobnými kombíky Ford Focus kombi ST a Peugeot 308 GT SW si můžete prohlédnout zde.

Foto: Ondřej Běhal

Octavia RS 4x4

Octavia RS je k dispozici i s pohonem všech kol, zatím ale bohužel pouze v naftové verzi a s automatickým řazením. Ta s maximálním výkonem 135 kW nedosahuje takového zátahu v nejvyšších otáčkách, ale naftový motor o to lépe "tahá" v těch nižších středních. Škoda, že je v této výkonové verzi docela hlučný a samozřejmě nemá pro sportovní verzi tak atraktivní zvuk jako benziňák, což se alespoň trochu snaží auto dohnat efekty z reproduktorů.

Rozdíl mezi pohonem dvou a čtyř kol je značný i na suchém povrchu a ještě více se zvýrazní při zkouškách na mokré trati. Auto zdaleka tolik nebojuje s nedotáčivostí a jízda působila mnohem plynuleji.

Tuhle Octavii RS bychom doporučili polykačům tisíců kilometrů, kteří hodně jezdí i v zimních podmínkách.

 

Právě se děje

Další zprávy