Vytopené auto: Nejspíše bude nutné se s ním rozloučit

Radek Pecák Radek Pecák
10. 8. 2010 6:30
Zápach hniloby se vrátí zákeřně třeba až po několika měsících
Foto: Jan Langer

Minimálně obezřetnost se vyplatí  lidem, kteří si přijdou do autobazaru koupit v příštích dnech a týdnech auto na severu Čech nebo si ho budou chtít koupit na inzerát. Snadno totiž mohou narazit na až podezřele "výhodnou" nabídku. Jenže častokrát může jít o auto, které se během povodní o uplynulém víkendu ocitlo pod vodou.

Zatopením se hodnota vozu rapidně snižuje. Obvykle se říká, že zprovozňovat auto, které bylo zatopeno až po kapotu či ještě výše má smysl jen v případě, že jeho hodnota byla před touto živelnou událostí více než tři sta tisíc korun.

„Působením vody dojde k poškození zejména elektrických a elektronických součástí vozu. To se pak může projevit i nenadálými závadami během jízdy, které ve vysokých rychlostech mohou vést k haváriím," upozorňuje předseda Sdružení SOVA Zbyněk Veselý. Toto sdružení poskytuje rady kupcům ojetých vozů.

Zkraty se objeví až po týdnech či měsících

Tyto neočekávané závady, které se mohou projevit třeba až po týdnech či dokonce měsících od zatopení vozu, má na svědomí koroze kontaktů na spojích elektroinstalace. Řešením by sice samozřejmě byla kompletní  výměna elektrických svazků kabelů, jenže těch je v autě několik kilometrů a navíc jsou v moderních vozech tak dobře "ukryty", že je to obrovsky pracná a nákladná záležitost.

Pokud se přesto někdo rozhodne zatopené auto opravovat, měl by se řídit několika hlavními zásadami. Za prvé, hned po opadnutí vody odpojit baterii. Z toho je zřejmé, že se zatopené auto nesmí startovat. Ve válcích motoru je totiž pravděpodobně také voda, takže i pouhé protočení startérem může motor hodně poškodit. Navíc může dojít ke zničení řídící jednotky, která stojí často i více než deset tisíc korun. Lépe je dokonce vůbec nehýbat s koly auta. Do ložisek se totiž mohl dostat písek a jiné nečistoty, takže hrozí jejich zadření. 

Pokud je auto pojištěné, měla by se udělat podrobná dokumentace a teprve pak začít čistit vůz jak zvenčí, tak zevnitř. Nejprve je třeba udělat první vyčištění a pak nechat auto kompletně vyschnout a teprve pak přistoupit k dalšímu čištění už za pomoci saponátů a dalších přípravků.

Sedačky a čalounění je lepší vyhodit

Přesto se velmi často stane, že se i po zdánlivě dokonalém vyčištění interiéru bude z auta šířit hnilobný puch. Proto je lepší zatopené sedačky, čalounění, protihlukovou izoaci a další nasákavé prvky raději vyhodit a nahradit jinými například z autovrakoviště.

Co v zatopeném autě určitě voda poškodila:

  • akumulátor
  • palivo
  • olej
  • brzdová kapalina
  • elektroinstalace a elektronika
  • pojisky
  • startér 
  • alternátor

Na specializovaném webu Škoda techweb, který poskytuje rady uživatelům vozů Škoda, je uveden podrobný postup pro opětovné uvedení do provozu automobilu, který se ocitl ve vodě. Sice, pokud se vše udělá svépomocí, se dá auto zprovoznit za investici v řádu několika tisíc korun, avšak jde o velice pracnou a časově náročnou záležitost. Navíc mnohé úkony vyžadují znalosti a zručnost, kterou drtivá většina obyčených motoristů nemá. Autor také přiznává, že jeho postup lze aplikovat pro vozy od Škody 1000 MB až po Škodu 136 a většina úkonů i lze použít i pro Favority a Felicie. Všechny modernější vozy této značky už ale doporučuje svěřit odbornému servisu.

V bazarech čichejte a hledejte písek

Této náročné a nákladné (v případě, že práci za vás udělá autoservis) záležitosti se pochopitelně mnozí motoristé snaží vyhnout a raději se po zdánlivě důkladné očistě zatopené auto pokouší co nejrychleji prodat.

Kupující vozů by se tedy měli snažit takové vozy odhalit a vyhnout se jim obloukem. "Měli byste pozorně nahlédnout pod plastové části v interiéru, zda neobjevíte zbytky písku nebo bahna. Rozeberte čalounění ve dveřích, podívejte se pod prahové lišty, koberce i sedačky," radí Veselý ze SOVA.

Známky zatopení by se měly hledat i na místech, která běžně zájemce o ojetinu nezkoumá. „Podívejte se pod přístrojovou desku. Její kontrola bývá často opomíjena. Právě pod ní však mohou zůstat stopy po zatopení. Přičichněte k čalounění, zda necítíte zápach bahna, dívejte se po skvrnách na sedačkách," zdůraznil ještě Veselý.

 

Právě se děje

Další zprávy