Nejdřív pyrotechnici, pak bagry. Tesla při stavbě nové továrny u Berlína našla bomby

ČTK ČTK
24. 1. 2020 11:59
Na území nedaleko německé vesnice Grünheide, kde chce americký výrobce automobilů Tesla letos začít stavět první továrnu v Evropě, se pod povrchem našlo sedm bomb z druhé světové války.
U Berlína se postaví továrna Gigafactory 4. Bude se v ní vyrábět Model Y a také Model 3 (ilustrační foto).
U Berlína se postaví továrna Gigafactory 4. Bude se v ní vyrábět Model Y a také Model 3 (ilustrační foto). | Foto: Tesla

Na pozemku východně od Berlína, kde chce stavět svůj první evropský závod americký výrobce elektromobilů Tesla, bylo nalezeno sedm amerických bomb z druhé světové války. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní tisk. Každá z pum váží kolem 50 kilogramů a zneškodní je pyrotechnici, informoval mluvčí ministerstva vnitra spolkové země Braniborsko, kde se pozemek nachází.

V Německu se letecké pumy na staveništích vyskytují často dodnes, i téměř 75 let po druhé světové válce. Země ovládaná nacisty tehdy byla cílem ničivých masivních náletů spojeneckých bombardérů.

Spolková země Braniborsko se s výrobcem elektromobilů na prodeji pozemku dohodla na konci loňského roku. Tesla za území o rozloze 300 hektarů zaplatí 40,91 milionu eur (před jednu miliardu Kč). Továrna má být velká jako 420 fotbalových hřišť, uvedl německý tisk, který celkové investice do závodu odhaduje na čtyři miliardy eur.

Stavbu své továrny nazvané Gigafactory 4 u obce Grünheide chce společnost zahájit v první polovině tohoto roku. V roce 2021 plánuje zahájit výrobu SUV vozu Model Y. Závod bude podle dřívějších prohlášení rovněž vyrábět Model 3 a také pohonné systémy a baterie.

Tesla chce v Německu vyrábět půl milionu aut ročně a podle listu Bild zde bude pracovat 10 tisíc lidí.

Tesla nedávno zahájila zkušební výrobu v závodě Gigafactory 3 v Šanghaji, který je její první továrnou v zahraničí. Investice činila dvě miliardy dolarů (45,5 miliardy Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy