Výrobu na jeden den zastaví i Hyundai v Nošovicích. Chybí mu kabely z Tuniska

ČTK ČTK
24. 6. 2021 14:00
V automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku se v pátek na jeden den zastaví výroba. Důvodem je výpadek dílů od subdodavatele Yura z Tuniska. Předpoklad je, že se o víkendu podaří výpadek nahradit a v pondělí výroba normálně pojede. Potvrdil to mluvčí automobilky Petr Michník a předseda základní odborové organizace KOVO Hyundai Czech Patrik Fupšo.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Jan Matoušek

Většina zaměstnanců v pátek zůstane doma s 80 procenty výdělku. "Předpokládáme, že výpadek výroby nahradíme v některém z volných dnů v červenci," řekl Michník.

Yura slezské automobilce dodává kabeláž. Michník řekl, že výpadek nastal, protože v části Tuniska byl kvůli koronavirové pandemii vyhlášen lockdown, který se týká všeho kromě kritické infrastruktury.

Problémy s dodávkami dílů mají i jiné automobilky. Odbory dnes ve svém týdeníku Škodovácký odborář uvedly, že se kvůli nedostatku čipů a dalších dílů příští týden zcela zastaví část provozů Škody Auto. V březnu musela zastavit kvůli nedostatku čipů výrobu kolínská Toyota, výrobní linky stály 14 dní.

Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Produkuje až 1400 aut denně. Závod má přibližně 3200 zaměstnanců, dalších asi 8700 lidí pracuje pro jeho přímé dodavatele.

Stejně jako u jiných automobilek pandemie ovlivnila i loňské hospodářské výsledky: nošovické automobilce klesl zisk o 3,18 miliardy na 4,2 miliardy korun a tržby o 9,18 miliardy na 113,96 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy