Výroba v TPCA vloni spadla pod hranici 300 000 aut

Radek Pecák Radek Pecák
24. 3. 2011 0:56
auto

O 11 procent aut méně než v roce 2009 vyrobila vloni kvůli ukončení programů šrotovného v řadě zemí kolínská automobilka TPCA. Celkem z její výrobní linky sjelo 295 712  Peugeotů 107, Citroënů C1 a Toyto Aygo.

Letos zůstane zřejmě výroba na stejné úrovni, příští rok by ale už měla růst.

Malé městské vozy z Kolína se loni nejlépe prodávaly ve Francii, Itálii, Německu, Velké Británii a Nizozemsku. V těchto zemích skončilo 81 procent produkce. Model Toyota se nejvíce prodával loni v Nizozemí, modely Citroën a Peugeot ve Francii. V Česku prodala TPCA jen 0,3 procenta své výroby.

>Nejtypičtějším autem, které loni sjíždělo z linek v Kolíně, byl vůz s manuální převodovkou, pětidvéřovou karoserií, klimatizací, benzinovým motorem a volantem na levé straně. Nejoblíbenější barvou je červená, černá a bílá. Výrobu dieselového motoru zastavila TPCA loni v srpnu.

Přes pokles výroby automobilka navýšila v segmentu malých vozů podíl na evropském trhu ze 20 na 21 procent.

TPCA je společný podnik Toyota Motor Company a PSA Peugeot Citroen. Výrobu zahájil v únoru roku 2005 a v současnosti zaměstnává 2914 kmenových zaměstnanců. S poklesem výroby se loni snížil i počet agenturního personálu, v TPCA pracuje nyní jen 17 půjčených zaměstnanců. Průměrný věk zaměstnance kolínské automobilky je 33 let.

 

Právě se děje

Další zprávy