Výměna řidičáku bude od července čtyřikrát dražší. Úřad ho zvládne vydat i mimo bydliště

Eva Srpová Eva Srpová
13. 6. 2018 15:23
Od července se uvolní pravidla pro žádosti o vydání nebo výměnu řidičského průkazu. Žadatel bude moci přijít na kterýkoliv úřad s rozšířenou působností i mimo své bydliště.
Administrativa spojená s řidičskými doklady bude teď jednodušší pro ty, kteří nechtějí na úřad v místě bydliště.
Administrativa spojená s řidičskými doklady bude teď jednodušší pro ty, kteří nechtějí na úřad v místě bydliště. | Foto: Martina Křížová

Od loňského června je možné provádět změny v registru vozidel i mimo trvalé bydliště žadatele. Ministerstvo zveřejnilo informace, kolik lidí této možnosti využilo.

Celkem 37 procent žadatelů přišlo na úřad, který se nenacházel v místě trvalého bydliště. Zajímavé je zjištění, že jich nebylo nejvíc v Praze (25 procent), ale v Plzni (48 procent). V Brně to bylo 32 procent a v Ostravě 34 procent.

Nyní dochází k uvolnění podmínek pro vydávání řidičských průkazů, a to konkrétně počátkem července.

"Od července dojde k částečnému rozvolnění místní příslušnosti také v oblasti řidičských průkazů. Motoristé tak budou mít možnost žádat o vydání, případně o výměnu řidičského průkazu na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Při podání žádosti o řidičský průkaz zároveň žadatelé nebudou předkládat papírovou fotografii," říká ministr dopravy Dan Ťok.

Řidičské průkazy tedy přejdou na obdobnou metodiku vydávání jako ty občanské. Úředníci budou pořizovat fotografie digitální. Ministerstvo také tvrdí, že si je úředníci případně stáhnou z jiných registrů. Pro držitele mezinárodních řidičských průkazů ale povinnost předkládat papírovou fotografii zůstává, protože papírová fotka se do průkazu přímo vlepuje.

Novinky v administrativě se vztahují nejen na vydání nebo výměnu řidičského průkazu, ale také vydání mezinárodního řidičského průkazu, vydání výpisu z evidenční karty řidiče, výpisu z bodového hodnocení, ale mimo jiné také například vzdání se řidičského oprávnění.

Rozvolnění místní příslušnosti se bude vztahovat také na řidiče profesionály. Stejně jako o řidičský průkaz bude možné požádat na kterémkoliv úřadu i o vydání paměťové karty řidiče nebo uznání profesní způsobilosti.

Ministerstvo dopravy také informuje, že se úkon prodraží. Výměna dokladu s končící platností bude i nadále zdarma. Správní poplatek v případě žádosti o nový řidičský průkaz se ale zvýší na 200 korun ze současných 50, a to jak při vydání prvního řidičského průkazu, tak dále i v případě vydání řidičského průkazu z důvodu ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění, změny údajů apod.

Na řidičských průkazech se již také nebude uvádět místo trvalého bydliště. V případě změny adresy, např. z důvodu přestěhování, nebudou tedy motoristé muset doklad měnit.

A co naopak nebude možné vyřešit na úřadech, do jejichž registru podle trvalého bydliště nespadáte? Zejména veškerá administrativa spojená s pozastavením nebo omezením řidičského oprávnění a s ní spojená žádost o opětovné vrácení řidičského průkazu.

Pokud motorista dostal zákaz řízení, odevzdat řidičský průkaz bude také moci jedině na úřadu v místě bydliště.

 

Právě se děje

Další zprávy