Vybíráme elektromobil: Výhody, nevýhody a nejlepší auta do zásuvky na trhu

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 6. 2020 6:02
Budoucnost automobilů má být neodvratně elektrická. Pro koho ale dnes elektroauta vůbec jsou? Jaké mají výhody a nevýhody? A existují na trhu nějaká, která můžeme doporučit? Podívejte se do přehledu a našeho prvního dílu seriálu o elektromobilitě.

Nevýhody: Jsou drahé

Všechny informace o nízkých provozních a servisních nákladech jsou příjemné, ale nic to nemění na tom, že bez státní dotace nebo výrazné slevy ze strany prodejce jsou elektromobily drahé. Vezměte si takovou malou Škodu Citigo-e iV, která vyjde na 499 900 Kč. Za ty peníze dostanete vůz, který se svými rozměry hodí spíše jako druhý do rodiny a pro kodrcání po městě. U Hyundai máte za podobné peníze naftový kombík nižší střední třídy s automatem, nový model i30 kombi 1.6 CRDi vyjde ve výbavě Smart na 504 900 Kč.

A situaci nemůže zlepšit ani operativní leasing. U elektromobilů panuje nejistota ohledně zůstatkových hodnot a to pronájem prodražuje. Řada automobilek ho proto ani nenabízí, jednou z výjimek je Kia. Cena je ale vysoká: pronájem elektrického modelu Soul vyjde bez DPH na 17 150 korun měsíčně, za benzinový Ceed zaplatíte měsíčně i 4705 Kč bez daně.

 

Právě se děje

Další zprávy