Vybíráme elektromobil: Výhody, nevýhody a nejlepší auta do zásuvky na trhu

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 6. 2020 6:02
Budoucnost automobilů má být neodvratně elektrická. Pro koho ale dnes elektroauta vůbec jsou? Jaké mají výhody a nevýhody? A existují na trhu nějaká, která můžeme doporučit? Podívejte se do přehledu a našeho prvního dílu seriálu o elektromobilitě.
Foto: iStock

Otázka nákladů na servis

Elektromobily mívají levnější servis. Odpadají u nich výměny oleje, déle vydrží brzdy, protože se častěji brzdí rekuperací, tedy elektromotorem. Pohybovou energii, která by se jinak přeměnila na teplo v brzdách, tak místo toho uložíte zpět do baterie. Díky rekuperaci tedy dojedete dál, a ještě pošetříte zmíněné brzdy. 

Dogma o levnějším servisu ale nemusí platit stoprocentně. U elektroaut korejského koncernu Hyundai-Kia je nutné po dvou letech měnit nevodivou kapalinu v systému chlazení baterie. Ta je důležitá, protože prodlužuje životnost akumulátoru, zlepšuje podmínky pro rychlodobíjení, články totiž udržuje na vhodné teplotě. Kvůli tomu, že je ji ale nutné měnit, jsou pak náklady srovnatelné s benzinovými auty. Servisu elektrických aut se budeme věnovat později důkladněji.

 

Právě se děje

Další zprávy