Vybíráme elektromobil: Výhody, nevýhody a nejlepší auta do zásuvky na trhu

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 6. 2020 6:02
Budoucnost automobilů má být neodvratně elektrická. Pro koho ale dnes elektroauta vůbec jsou? Jaké mají výhody a nevýhody? A existují na trhu nějaká, která můžeme doporučit? Podívejte se do přehledu a našeho prvního dílu seriálu o elektromobilitě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Volkswagen

Nevýhody: Musíte mít kde dobíjet

A to v práci nebo doma v garáži. Spoléhat na veřejné dobíjecí stanice je s ohledem na cenu dobíjení nešťastné. Jejich použití je v porovnání s domácím nabíjením dražší. Provozovatelé jako E.ON nebo PRE alespoň zvýhodňují pomalejší nabíjení střídavým proudem (do plna trvá obvykle "přes noc"), které se třeba u E.ONu pohybuje okolo tří korun za kilowatthodinu. Tarify se ale v průběhu času mění a ceny spíše rostou, na výhodnost se tedy nedá spoléhat donekonečna.

Domácí dobíjení také vyžaduje další investice: bude nutné minimálně prověřit elektroinstalaci v domě a koupit wallbox. V tom horším případě musí majitel počítat i s úpravou elektroinstalace nebo samotné přípojky. Ceny se mohou pohybovat i v desítkách tisíc. Podrobnější informace o domácím dobíjení naleznete tady.

 

Právě se děje

Další zprávy