VW musí zpomalit svůj postup při snaze ovládnout MAN

Radek Pecák Radek Pecák
30. 6. 2011 0:00
auto

Volkswagen musel opustit plán  na rychlé převzetí faktické kontroly v dozorčí radě výrobce nákladních automobilů MAN.

Důvodem je tlak Evropské unie, aby s tímto krokem počkal, až obdrží schválení k vytvoření širší aliance od evropských úřadů. O nutnosti zpomalit svůj postup informovala sama automobilka v tiskovém prohlášení.

Volkswagen chce vytvořit největšího výrobce nákladních aut v Evropě spojením MAN, švédské Scanie, ve které vlastní více než 70procentní podíl, a své divize nákladních vozů.

Volkswagen již vlastní ve firmě MAN 31 procent a je jejím největším akcionářem. Na valné hromadě výrobce nákladních vozů chtěl navrhnout do dozorčí rady tři kandidáty, nakonec se však rozhodl od tohoto záměru ustoupit. Kandidáty měli být generální ředitel Martin Winterkorn, finanční ředitel Hans Dieter Pötsch a ředitel divize nákladních vozů Jochem Heizmann.

Evropská komise uvedla, že Volkswagen by příliš ukvapeným převzetím kontroly porušil pravidla pro fúze a musí nejprve počkat na schválení užší spolupráce od regulátora. "Nelze uplatnit kontrolu před rozhodnutím komise," uvedla mluvčí komisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunia.

Volkswagen dodal, že jedná s Evropskou komisí a je přesvědčen, že bude moci předložit formální žádost o širší fúzi v příštích týdnech. Cílem Volkswagenu je zvýšit svůj podíl na 35 až 40 procent volebních práv.

 

Právě se děje

Další zprávy